De test in Jerez is niet goed verlopen voor de teams met Renault motoren. In totaal geraakte de drie aanwezige Renault teams niet verder dan 668 km geraakte terwijl Ferrari bijna 2000 km en Mercedes 3800 km wist af te leggen. De ‘deputy managing director’ van Renault Sport F1, Rob White erkent nu na de test dat er een heleboel problemen zijn met hun nieuw product, dit staat dus in contrast met verklaringen van Helmut Marko die stelde dat het vooral de RB10 was die voor problemen zorgde.

White verklaart dat de ‘roots’ van de mankementen te lokaliseren zijn in de dynamometer die inaccurate informatie doorstuurt.

Rob White: We weten nu dat de verschillen tussen de dynamo en de auto groter waren dan verwacht, met als consequentie dat onze initiële impressies incompleet waren en imperfect. We hebbe niet genoeg ronden gereden en we wanneer we wel konden rondrijden was dit niet met een acceptabel prestatieniveau.

Door de problemen met de dynamo komen er meerde problemen bovendrijven: Een aantal verwante dingen zijn lastig geweest, voornamelijk met betrekking tot de controle en de werking van verscheidene subsystemen van de power unit binnenin de wagen. Bijvoorbeeld op de eerste dag hadden we problemen met diverse subsystemen binnen de ‘energy store’ die niet direct iets te maken hadden met de batterij of met de werking van de batterij. Het was een elektronische onderdeel binnenin dezelfde ruimte als de ‘energy store’. We hadden vervolgens problemen met de turbo en de boost controle systemen die er dan weer voor een domino effect zorgt en problemen veroorzaakt met de bijhorende motormanagement systemen, wat dan weer leidt tot mechanische defecten.

Renault heeft al enkele stappen ondernomen om de problemen te overkomen: Tussen dag een en twee hebben we met hulp van Red Bull nieuwe hardware geïnstalleerd om het probleem binnen de energieopslag aan te pakken, we hebben dit gebruikt tot de laatste dag van de test. In Viry hebben we tijdens de test gewerkt aan een basisoplossing voor het probleem met de dynamo, dit hebben we geïnstalleerd op dag vier en hiermee hebben we een goede basis om betere oplossingen voor te stellen.

We verwachten om meer oplossingen te hebben tegen de nieuwe test in Bahrein.