Ross Brawn stopt ermee! Sinds Ron Dennis de macht over het team van McLaren heeft overgenomen, werd Ross Brawn door velen getipt als de opvolger van Martin Whitmarsh.

Er werd lang aan diens stoelpoten gezaagd. Mercedes contracteerde Paddy Lowe, die technisch directeur was bij McLaren. De bedoeling was dat Lowe met onmiddellijke ingang Ross Brawn zou vervangen als teambaas, maar die wisseling van de macht ging uiteindelijk niet door.

Uiteindelijk trad Ross Brawn per 31 december uit dienst bij Mercedes en direct werd de kalme Brit gelinkt aan Ferrari, waar hij Stefano Domenicali zou vervangen. Bij Ferrari is de leiding nu nog in handen van Stefano Domenicali, maar zijn positie stond onder druk door het uitblijven van sportieve successen. Insiders meenden zelfs dat Domenicali zonder meer bereid zou zijn om een stap terug te doen.

Brawn is een groot liefhebber van vissen, dus was de man aanwezig bij een evenement op dat gebied in Aberdeen. Terwijl de journalisten vochten om antwoorden op de geruchten omtrent McLaren, maakte Brawn bekend dat hij de sport definitief zou verlaten.

Ik ga met pensioen en dat is echt geen grap. Ik ga dit jaar vissen en daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik heb nog geen verdere plannen. Uit het feit dat ik hier dit evenement kom openen, in de drukste periode van het jaar voor de Formule 1, had de wereldpers eigenlijk wel kunnen opmaken dat ik definitief met pensioen ga., zo sprak Brawn in gesprek met de Britse The Telegraph.

De 59-jarige Brit verlaat de sport met 16 titels op zak, sinds hij in de jaren 1970 binnen stapte bij het team van Sir Frank Williams. Ross werd technisch directeur van Benetton in de vroege jaren 1990, waar hij een reputatie als een meestersstrateeg verwierf. Michael Schumacher was toen op weg naar het winnen van zijn twee titels in 1994 en 1995.

Met diezelfde Schumacher won Brawn vervolgens zes opeenvolgende titels voor het team van Ferrari. Brawn GP ontstond noodgedwongen, omdat Honda eind 2008 zich uit de sport terugtrok. Het leverde de bescheiden Ross Brawn, die ooit zei nooit te kunnen wennen aan zijn naam als teamnaam op de auto, een titel op naam dankzij een sterke eerste helft van het seizoen 2009.

BrawnGP werd na dat enerverend jaar MercedesGP, maar het succes van 2009 werd niet meer herhaald. Wel presteerde het team vorig jaar sterk door poles van Hamilton en het strakke rijden van Rosberg.