Vanochtend om 9:00 hebben Red Bull en Honda een persbericht uit laten gaan dat ze volgend jaar en het jaar erna gaan samenwerken.

Renault: “Trots op behaalde resultaten”

Honda en Red Bull lijken blij met elkaar te zijn en uit te kijken naar de komende jaren van samenwerking. Zo zegt Red Bull in een gezamelijke persverklaring dat ze geweldig onder de indruk zijn van wat Honda het afgelopen jaar al voor elkaar heeft gebracht met Toro Rosso (sinds dit seizoen levert Honda de krachtbron voor het dochterteam van Red Bull Racing) en zegt Honda niet te kunnen wachten tot ze over de data van twee teams kunnen beschikken. Ook benadrukt Honda dat in hun ogen de deal voor alle betrokkenen een win-win situatie oplevert.

Renault bevestigt de deal in een reactie en spreekt van trots op wat er in de jaren van samenwerking met Red Bull bereikt is. Zo werd Red Bull vier keer wereldkampioen bij de constructeurs en werd Sebastian Vettel in dezelfde jaren vier keer wereldkampioen bij de rijders. Dat was in de jaren dat de Renaultmotoren nog acht cilinders telden. De overgang naar zes cilinder hybridemotoren heeft Renault niet onder de knie gekregen. Sindsdien leverde de Renaultmotoren aanmerkelijk minder af aan de Red Bull-achteras dan Mercedes- of Ferrarimotoren zouden hebben gedaan.

Dat inspireerde de Red Bull leiding twee jaar geleden om op een breuk aan te sturen en te zien of ze een opening naar een van de leidende motoren konden forceren. Maar Mercedes en Ferrari weigerden een deal te sluiten met Red Bull en een alternatief was er niet: Honda diende zich al wel aan maar had een exclusief contract met McLaren. Mercedes en Ferrari weigerden eenvoudigweg omdat ze hun grootste concurrent niet wilden versterken.

Nu Honda alweer bijna vier jaar ervaring heeft in Formule 1 lijkt een samenwerking met de Japanners voldoende potentieel op te leveren om weer competitief te zijn de komende jaren. Wat er na 2020 gaat gebeuren is nog volslagen onzeker. Het motorreglement gaat dan op de schop en het lijkt erop dat Aston Martin zich al warm loopt om dan de motorleverancier van Red Bull te worden. Dan zouden ook de kampioenschappen weer in het verschiet moeten liggen voor Verstappen en consorten.