De deal van het jaar is definitief, Honda gaat de Red Bull van Verstappen en Ricciardo vanaf volgend seizoen aandrijven.

Waarom kiest Red Bull ervoor om nu (voor de Grand Prix van Frankrijk in plaats van erna) met het besluit naar buiten te komen? Horner had vorige week toch nog duidelijk gezegd dat Red Bull de keuze wilde maken met de data van het weekend in Le Castellet in de hand?

Kan het zijn dat het geduld bij Renault op was en dat Cyril Abiteboul tegen Christian Horner gezegd heeft: Zoek het maar uit nu, je hebt tot twee keer toe onze deadline laten verlopen. Loop jij maar over naar Honda?

Heel gek is die gedachte niet; Renault doet het zelf steeds beter en heeft in McLaren een partner die normaal gesproken het potentieel heeft om op termijn weer hoog in de subtop op zelfs in de top mee te draaien. Die ambitie is er in ieder geval wel bij het team uit Woking.


Zelden ontspannen gezichten als Abiteboul, Marko en Horner elkaar tegen het lijf liepen

Voor een worksteam als Renault is het ook geen kleinigheid om naast de eigen motoren voor twee ambitieuze teams de motoren te fabriceren, leveren en mee te werken aan probleemoplossing en chassisbouw. Mercedes doet dat al heel lang. En Mercedes is niet meer zo ongenaaktbaar als voorheen.

Dan kan best te maken hebben met die verdeling van arbeid en verantwoordelijkheid. Immers, Williams zit behoorlijk in de piepzak met de tegenvallende prestaties en bij Force India loopt het allemaal wel aardig met de auto’s, maar ook dat vraagt toch inzet van Mercedes.

Ferrari doet het dit jaar voor het eerst met Haas en Sauber. Voorheen leverde Ferrari een B-spec, zeg maar de motor van vorig jaar aan zo’n tweede klantenteam (STR, Sauber). Nu noemen we de Ferrari in de Saubers Alfa Romeo en is het dezelfde als die aan Haas wordt geleverd. Prompt zien we dat de Red Bull met een Renault inloopt op beide motorenbouwers.

Nu Renault het vooruitzicht heeft zich twee jaar op zichzelf en McLaren te kunnen focussen zullen de Fransen dus enigszins opgelucht zijn met de bekendmaking van Red Bull en Honda.
Red Bull is nooit lief geweest voor Renault. Toen er aaneengesloten gewonnen werd met Sep Vettel aan het stuur en Mark Webber in zijn kielzog was het hosanna voor de briljante Adrian Newey, voor de talentvolle Vettel en voor het hardwerkende team.

Toen het minder ging lag het volledig aan Renault. Ineens wist iedereen verdraaid goed dat het een Frans team is. Maar het team zit in Enstone, de motoren worden weliswaar in Viry-Châtillon gebouwd. Ja, dat ligt in Frankrijk. V6 Turbomotoren met de Franse slag…

Glazen bol; even een snelle blik in de toekomst. Maart 2019.

Op de eerste startrijen staan Ferrari’s, Mercedessen, Renaults en Red Bull-Honda’s. Vier verschillende motoren, vier teams, ieder met een andere aandrijflijn. Hoe lang is het geleden dat dat mogelijk was in Formule 1?

Stel dat Renault weer mee gaat doen om de podiumplekken? Stel dat Honda het voor elkaar krijgt om een echt competitieve motor te bouwen voor 2019. Hoe mooi zou dat zijn?

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!