Na een afwezigheid van ruim tien jaar keert de Grand Prix van Frankrijk terug op de Formule 1 kalender. De Formule 1 laat Magny Cours voor wat het is en keert terug naar een nog oudere bekende. Het circuit Paul Ricard is afgestoft en opgeknapt en heeft daarmee de eer om de Franse Grand Prix in ere te herstellen.

Circuit Paul Ricard
Het circuit Paul Ricard is geen onbekende voor de Formule 1. In 1971 werd er al een Grand Prix verreden op het circuit in de gemeente Le Castellet. De laatste Grand Prix op het circuit vond plaats in 1990, waarna het circus het circuit Magny Cours verkoos boven Paul Ricard.

Sindsdien is het circuit druk bezig om de Formule 1 terug te halen. Lang probeerden de Fransen een wisseldeal te sluiten met de organisatie van de Grand Prix op Spa Francorchamps om afwisselend een Grand Prix te kunnen organiseren. Dat plan was echter geen lang leven toebedeeld.

Tot in 2017 Liberty Media aan de macht kwam in de Formule 1. De Amerikanen vonden een Grand Prix van Frans grondgebied een must, en dus was de deal met Paul Ricard in een mum van tijd beklonken. Vanaf 2018 is de Formule 1 terug in Frankrijk en op Paul Ricard.

Het is achtentwintig jaar geleden dat de Formule 1 voor het laatst reed op Paul Ricard, en daarmee mag de baan best als nieuw bestempeld worden. Ook is het beruchte Mistral Straight voorzien van een chicane waardoor de baan in weinig opzichten meer lijkt op de versie uit 1990.

 

Driestrijd naar kookpunt
In de aanloop naar de Grand Prix van Canada schreven we al over de driestrijd die aan de kop van het Formule 1 veld plaatsvind. Tot Canada verdeelden Red Bull Racing, Ferrari en Mercedes de overwinningen in een gelijk aantal. Het gat naar de rest van het veld is immens. In Canada werden alle coureurs die niet voor ‘de grote drie’ uitkwamen op een dikke ronde gezet.

Met de overwinning in Canada staat Sebastian Vettel bovenaan de ranglijsten, maar het verschil met de concurrentie in klein. Erg klein, want Lewis Hamilton volgt op slechts één punt achterstand. In het constructeurskampioenschap staat Mercedes aan kop. Hier is het verschil wat groter, Ferrari moet zeventien punten toegeven op het Duitse team.

Hamilton had in Canada een nachtmerrie van een weekend en kwam niet verder dan de vijfde positie. De Mercedes coureur lijkt het dit jaar vooral te moeten hebben van circuits die goed bij zijn auto passen, en Paul Ricard kon nog wel eens prima in het straatje van Mercedes liggen, met name dankzij het hoge snelheid karakter van de baan.

Dat is juist het pijnpunt van de Red Bull Racing wagens. De deal met Honda mag dan wel beklonken zijn, maar dit jaar moet men nog afmaken met de aan vermogen tekortschietende Renault motor. Voeg daarbij dat de concurrentie gebruik kan maken van de zogenaamde Party Mode in de kwalificatie en Red Bull lijkt daarmee het team te zijn dat voor de verrassingen zal moeten zorgen.

Thuiswedstrijd
Met de terugkeer van de Franse Grand Prix krijgen de Franse coureurs ook in één klap een thuiswedstrijd. Niet lang geleden zat Frankrijk nog zonder Franse rijders en zonder een Grand Prix. Met Romain Grosjean, Esteban Ocon en Pierre Gasly staan er zelfs drie coureurs op de grid met de Franse nationaliteit. De succesvolste Franse coureur die momenteel op de grid staat is Romain Grosjean, hij beleeft echter een zeer teleurstellend seizoen. Samen met Sergey Sirotkin is Grosjean de enige coureur die dit jaar nog geen punten scoorde. Aan hem de schone taak om voor eigen publiek de eerste punten te scoren.

Vrijdag 22 juni 2018
12:00 – 13:30 | Eerste vrije training
16:00 – 17:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 23 juni 2018
13:00 – 14:00 | Derde vrije training
16:00 – 17:00 | Kwalificatie

Zondag 24 juni 2018
16:10 | Race