Viervoudig wereldkampioen Alain Prost heeft toegegeven dat het runnen van zijn eigen team zijn grootste fout was die hij in zijn leven heeft gemaakt. De Fransman stelde zelfs dat hij de deal om Ligier over te nemen enkele dagen voor het tekenen van het contract nog wilde afblazen.

Prost kocht het team van Ligier over voor de start van het seizoen 1997 om ten strijde te trekken onder de naam ‘Prost Grand Prix’. Het seizoen begon veelbelovend voor de kersverse teambaas/eigenaar met twee podiumplaatsen voor Olivier Panis gedurende de eerste zes races dat jaar. Dit was echter nog met de Mugen-Honda aangedreven JS45, een wagen die werd ontwikkeld voor de komst van Prost.

Het werd echter al snel duidelijk dat wanneer Prost zijn eigen wagen creëerde en de overstap werd gemaakt naar Peugeot motoren in 1998, het team met zienderogen achteruit ging. Punten behalen werd plots erg moeilijk, met als enige hoogtepunt nog een podiumplek in de GP van Europa in 1999, om vervolgens een volledig puntenloos seizoen te kennen in 2000. Ondanks betere tijden in 2001, toen het team met Ferrari motoren reed en een nieuwe hoofdsponsor had met Acer, ging het eind dat jaar toch kopje onder.

Prost geeft nu toe dat het een periode is waarvan hij spijt heeft dat die ooit heeft plaatsgevonden.

Drie maanden nadat ik het team overnam hadden we al mooie resultaten geboekt en wonnen we zelfs bijna een race, verklaarde Prost, verwijzend naar de GP van Canada waar Panis als een gek naar voren reed, maar uiteindelijk zijn benen brak bij een harde crash. Maar tegen mijn familie en vrienden vertelde ik dat ik me dood voelde. Ik wist vanaf het begin dat het mis ging gaan. Ik ken de sport te goed daarvoor, alsook mijn land.

Als ik één fout heb gemaakt in mijn leven dan was het de overname van Ligier. Ik had die last minute beslissing om het toch te doen nooit mogen maken. Twee dagen voor ik het contract tekende wilde ik er absoluut niet meer mee doorgaan.

We hadden een plan met Peugeot en een contract waarin stond dat zij vijf jaar lang gratis motoren zouden leveren met de nodige ontwikkeling, maar twee dagen voor het tekenen van het contract kwamen zij op die woorden terug en moest ik het doen met drie jaar motoren, waarvoor ik moest betalen… Uiteindelijk was ik blij om ermee te kappen.

Uiteindelijk verdween Prost Grand Prix dus voor goed uit de Formule 1 eind 2001. Toyota F1 stond klaar om een seizoen later de leegte van het Franse team op te vullen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!