Gegevens

Volledige Naam: Red Bull Racing
Basis: Milton Keynes, Buckinghamshire, Verenigd Koninkrijk
Management: Christan Horner (Teambaas)
Technische staf: Adrian Newey (Hoofd Technisch Departement)
Stichter: Dietrich Mateschitz
Coureurs: 3. Daniel Ricciardo (AUS)
26. Daniil Kvyat (RUS)
Test coureurs: Pierre Gasly (FRA)
Eerste Race: Grand Prix van Australië 2005
Laatste Race: Grand Prix van Abu Dhabi 2015
Races: 203
Constructeurskampioenschap: 4 (2010 – 2011 – 2012 – 2013)
Coureurskampioenschap: 4 (2010 – 2011 – 2012 – 2013)
Race Overwinningen: 50
Pole Posities: 57
Snelste ronden: 47
Eindpositie 2015: 4de (187 ptn)

Bolide

Naam: Red Bull RB12
Motor: Red Bull-TAG Heuer (Renault R.E.16)
Versnellingsbak: Red Bull 8-traps
Batterij: TAG Heuer Litium-ion (Renault)
Gewicht: 702kg
Brandstof: Total
Smeermiddelen: Total
Remmen: Carbon Composite remschijven en blokken, Brembo remklauwen
Brake by wire: Red Bull

Bolide

De stier slaat om zich heen

Stabiliteit en veerkracht in een organisatie en bij de mensen in een organisatie zijn voorwaarde voor continuïteit. Het zou zomaar een dooddoener kunnen zijn uit een folder van het eerste de beste adviesbureau. Maar bij Red Bull moet dit in praktijk gebracht worden. Ondanks een zeer teleurstellend presterende Renaultmotor in 2015, waarover Red Bull naar mening van Renault te hard over klaagde in het openbaar, hoopt RBR dit seizoen eindelijk dat die verdomde Fransen hun zaakjes op orde zouden krijgen.

In ieder geval gaan de motoren in de 2016 Red Bulls Tag-Heuer heten. Inmiddels hebben ook Nissan en Infiniti, beide onderdeel van een joint venture met Renault, hun overeenkomst als sponsor met RBR opgezegd. Nissan leverde bedrijfsauto’s en Infiniti was zelfs naamgever van het team (Infiniti Red Bull Racing) sinds 2012. Tag Heuer was tot en met 2015 sponsor van McLaren en maakt nu de overstap naar RBR om daar naamsponsor van de motoren te worden, terwijl zustermerk Chandon, net als Tag Heuer onderdeel van de Moët Hennessy Group, vanaf 2016 de McLarens zal sieren.

Voor Red Bull wordt het een tussenjaar, zegt men. Ze wekken de indruk een andere oplossing te hebben, of toch te zoeken voor 2017. Lang waren er geruchten over de mogelijkheid, dat RBR zou gaan samenwerken met Ilmor om tot een eigen motor te komen, met behulp van Audi, of varianten op deze constructie. Maar Ilmor is gehuwd met Renault en Audi heeft ineens heel andere sores nu het Volkswagenconcern geheel gepreoccupeerd is met het zogenaamde dieselschandaal. Na veel gedoe en gespeculeer moest Red Bull uitwijken naar de huidige constructie met Tag Heuer en Renault waarbij men moest accepteren dat dochterteam Toro Rosso niet met dezelfde motor, maar met een Ferrari gaat racen. En wat wordt het nu met de motorproblemen ná 2016? Red Bull is nog lang niet uit de problemen en die situatie, die mind set, zou Red Bull als team wel eens lelijk kunnen gaan opbreken.

In het begin van het achterliggende seizoen heeft Renault op aandringen van Red Bull enige tijd gebruik gemaakt van de adviesvaardigheden van Mario Illien, eigenaar van Ilmor Engineering PLC, de Britse tak van de motorsportspecialist. Dat heeft geleid tot een verstevigde samenwerking voor het komende seizoen. Het is maar de vraag of het voldoende is voor Red Bull, gezien het feit dat ze nu terugvallen achter Renault zelf, nu het op steun aankomt. Uiteraard zullen de Fransen de voorkeur geven aan hun fabrieksteam om nieuwigheden bij uit te testen. Het is net die fabriekssteun die Red Bull ten alle koste wil bemachtigen, omdat het net zo goed weet als iedereen in de paddock dat dit een vereiste is in het nieuwe turbo-tijdperk. Het ging vorig jaar zo goed als iedere motorleverancier af in de paddock maar ving overal bot, niet alleen omdat motoren leveren aan Red Bull gevaarlijk is, maar ook omdat het team bewezen heeft geen blad voor de mond te nemen en haar partners te schofferen, al dan niet terecht.

Red Bull had lang moeiten om de juiste formule te vinden voor de neus vorig jaar, en vanaf het moment dat Newey het door had leek het chassis van Red Bull sterker te zijn dan eender welke auto op de grid. Alleen stak ook daar weer een tekort aan kracht en drivability van de Renault krachtbron er een stokje voor en moest Red Bull zich tevreden stellen met een stek achter Ferrari en Williams.

De hele heisa zorgde ervoor dat er zelfs gedreigd werd met een vertrek uit de F1, al zorgt een overeenkomst die Red Bull tekende met FOM om tot 2020 in de sport te blijven er voor dat dat dreigement loos blijft, althans tot nu toe. Het is niet uit te sluiten dat Dietrich Mateschitz in de toekomst alsnog besluit, dat hij genoeg geld verloren heeft en omdat hij er geen titels voor in de plaats ziet, het betalen van de boete aan FOM van om en nabij de vijfhonderd miljoen euro een acceptabel verlies is. Het is te hopen voor de F1 dat het zo’n vaart niet loopt, maar met de excentrieke Oostenrijker weet je maar nooit. Het sprookje uit Milton Keynes zou zo maar eens snel voorbij kunnen zijn.

Voor dit jaar lijkt alles echter nog veilig te zijn. De nieuwe RB12 is een goede doorontwikkeling van zijn voorganger en ook met de tot TAG-Heuer omgedoopte motoren van Renault lijken wat vooruitgang geboekt te hebben. Beide coureurs waren best tevreden over de verbeterde prestaties maar het mag en moet natuurlijk nog beter, want de competitie staat immers ook niet stil. Zeker zusterteam Toro Rosso zou met een Ferrari pakket uit 2015 een bedreiging kunnen worden voor het voormalige kampioenenteam, en zo’n blamage kan men bij Red Bull missen als kiespijn. Het team zet nu alles op alles om samen met Renault in Canada een update te installeren die hopelijk een substantiële meerwaarde zal betekenen.

Wintertests

Red Bull kende een veel betere winter dan de afgelopen seizoenen en wist zelfs veel meer kilometers te rijden dan Renault zelf. Ook de rondetijden doen vermoeden dat het team in staat moet zijn om een aanval te lanceren op de derde stek van Williams in het WCC.

Toekomstgericht

De toekomst van Red Bull in de F1 is allerminst zeker. Het team wil winnen en strijden om titels, maar zonder fabriekssteun is dat een bijna onmogelijke opdracht. Hoeveel aerodynamische snufjes men ook bovenhaalt, zonder een Mercedes- of Ferrarimotor lijkt de top van de F1 voor het moment onbereikbaar.

Het team heeft zich nu tijdelijk neergelegd bij de situatie, maar je mag er zeker van zijn dat als Toro Rosso hen degelijk verslaat met oude Ferrarimotoren, dat men opnieuw van zich gaat laten horen. Het is dus maar best te hopen dat Renault wat dichterbij kan sluipen en zo Red Bull wat stil kan houden. De zoektocht naar een andere motorpartner is zeer moeilijk gebleken, dus het is buigen of barsten.

Analyse door Maikel Joosten en Robbert van Brenkelen

Wat denk jij over de kansen van Red Bull? Kom lekker mee keuvelen met onze forumleden.