Grotere kaart weergeven

23 maart 2012
03:00-04:30 Eerste vrije training
07:00-08:30 Tweede vrije training

24 maart 2012
06:00-07:00 Derde vrije training
09:00-10:00 Kwalificatie

25 maart 2012
10:00 Race

De eerste race van het seizoen 2012 is gereden en het Formule1circus reist af naar Sepang, Kuala Lumpur in Maleisië. De teams krijgen geen tijd om te relaxen, want aankomend weekend mogen ze alweer aan de bak. We blikken terug op Melbourne en kijken vooruit naar Sepang.

 

Wat er vorig week gebeurde…

In Melbourne ging het veld na een lange winter dan eindelijk weer van start. De wintertesten deden al vermoeden dat de teams qua snelheid erg dicht bij elkaar zitten en in Melbourne kwam dit tot uiting. Tijdens de kwalificatie waren er maar liefst zes verschillende teams binnen 9 tiende per rondje van elkaar.

McLaren is erg goed uit de startblokken dit jaar. Lewis Hamilton domineerde de kwalificatie en Jenson Button wist de race redelijk eenvoudig naar zich toe te trekken. Opvallend was de tegenvallende kwalificatie van Red Bull, het goede presteren van dit team is menig fan gewoon geworden. Het feit dat ze zich uiteindelijk op plaats vijf en zes kwalificeerde, mag dan ook enigszins onverwacht genoemd worden. Voor de één is het een verademing en voor de ander een teleurstelling, maar het blijkt een feit, Red Bull is te verslaan dit jaar. In de race zagen de verhoudingen er weer anders uit. Red Bull gaf op zondag wel antwoord op de snelheid van McLaren en wist met Vettel de tweede plek te veroveren in de eindstand.

Mercedes, Lotus en Ferrari, volgde op gepaste afstand en wisten het tempo van de eerder genoemde teams niet te volgen. Hierbij moet wel gezegd worden dat Melbourne nooit echt een goede graadmeter is geweest om de verhoudingen weer te geven. Daarom kijken we met spanning uit naar wat er in Maleisië gaat gebeuren.

 

Wat kunnen we verwachten…

Sepang wordt steevast als één van de zwaarste races van het seizoen bestempeld. De ondragelijke hitte in combinatie met een hoge luchtvochtigheidsgraad maakt het een enorme fysieke uitdaging voor mens en machine. De watergekoelde vestjes en paraplus mogen weer van stal, want ook dit weekend zal het ongekend heet worden met op zaterdag en zondag een goede kans op regen en onweer. Al is dat laatste nooit echt goed te voorzien in deze regione, het weer kan ineens omslaan, zoals in 2009.

Maar niet alleen het weer is onvoorspelbaar, eigenlijk is de aankomende race gewoon één groot vraagteken. De teams zitten qua snelheid ontzettend dicht bij elkaar en de kleinste dingen kunnen het verschil gaan maken. De topteams hoeven maar een kleine misstap te begaan en ze liggen achterin de top tien, denk aan een slechte pitstop, een ‘flatspot’ op de band of een te hoge bandendegradatie. Het zal er enorm om spannen, zowel op zaterdag als zondag en de coureurs zullen uiterst geconcentreerd moeten zijn om een goed resultaat af te dwingen.

 

Zaken om in de gaten te houden aankomend weekend…

-Zal McLaren de goede lijn doorzetten?

-Zal Mercedes de banden onder controle krijgen?

-Zal Ferrari deze race beter voor de dag komen?

-Zal Lotus de indrukwekkende snelheid ook in Sepang laten zien en omzetten in punten?

-Zal Williams net als in Melbourne aanhaken en het de gevestigde orde lastig maken?

-Zal het een pitstopfestijn worden met de Pirelli’s van 2012?

-Zal Jenson weer voor Hamilton eindigen?

-Zal Red Bull nu wel op zaterdag een gooi naar ‘Pole’ kunnen doen?

-Zal Raikkonen nu wel een goede kwalificatie rijden?

-Zal Sauber nu wel haar ware potentie laten zien?

-Zal Fabian van Tiel de leiding nemen in het F1Teamboss klassement?

Hoe het zich allemaal gaat ontvouwen is nog even afwachten, maar het belooft bijzonder spannend te gaan worden. Veel plezier met de Grote Prijs van Maleisië en vergeet niet dat de zomertijd in gaat dit weekend, zaterdag op zondag gaat de klok één uur vooruit.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op het forum van GPPits.net!