19 april 2013
09.00-10.30 Eerste vrije training
13.00-14.30 Tweede vrije training

20 april 2013
10.00-11.00 Derde vrije training
13.00-14.00 Kwalificatie

21 april 2013
14.00 Race

Naast het feit dat hij een trapladdertje nodig heeft om aan het middelste schap in de supermarkt te raken, heeft Bernie er elk jaar nog een grotere kopzorg bij… in de vorm van de GP van Bahrein weliswaar. Elk jaar is het spannend afwachten of er al dan niet geracet kan worden omwille van de politieke onrust in het land, wat een mens doet afvragen waarom er überhaupt niet gewoon uitgekeken wordt naar een andere GP om het virtuele gat in de kalender op te vullen. Een vraag die zichzelf alweer snel oplost als je er even bij stilstaat…

“Speedy the desert racer” & BIC reloaded

Aan de organisatie van de GP zelf zal het alleszins niet liggen: zo kaapten ze nog de prijs voor de best georganiseerde GP in de wacht (FIA) EN schakelden ze de hulp in van de geweldig originele mascotte met de al even geweldig originele naam “Speedy the desert racer”… een man in een wit-rood racepak die wel erg veel weg heeft van de Stig uit Top Gear (of zowat elke andere persoon in racepak en helm).

Dit jaar doen ze er nog een iets minder ironisch “geweldig” schepje bovenop door het BIC (Bahrain International Circuit) van een heuse facelift te voorzien; Zo werd de markering op het circuit volledig gestript tot het “naakte” asfalt uit 2004. Ook de grandstands en zowat alles wat geen streling voor het oog meer was, werd nog eens letterlijk in de verf gezet, voor het eerst sinds negen jaar. Onze kleine wordt groot.
 
Het zand langs het circuit, dat in 2004 nog “vastgelijmd” werd, wordt nu vervangen door asfalt en gras dat naargelang de droogte een al dan niet artificieel groen kleurtje meekrijgt, dat hoort zo in een woestijn. Marshalls krijgen ditmaal om alle on-track activiteit te melden elektronica tot hun beschikking, welke volgens Fayez Ramzi Fayez (operations director BIC) samen met hun medisch centrum tot de meest geavanceerde van de wereld behoort. Een vijftigkoppig team staat in voor het onderhoud van de omliggende woestijn en oases, en in totaal zullen er een goeie drieduizend mensen aan het werk zijn tijdens het raceweekend om alles in goede banen te leiden. Je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat kosten noch moeite gespaard wordt om de toch wel ietwat kwalijke reputatie van de GP op te krikken.

“Even my mum found Bahrain boring”

Maar goed, schijn is allemaal leuk zolang het duurt. Waar het echt op aankomt is wat voor race ons zondag te wachten staat. Iedereen (of net niemand) herinnert zich nog wel de zogenaamde “endurance” processierace uit 2010, waar zelf de piloten toegaven dat ze schaapjes hadden liggen tellen om de tijd te doden. Voor velen een ideaal moment om wat slaap in te halen, alsook voor de moeder van Lewis Hamilton, die naar diens zeggen de race nogal slaapverwekkend vond. Dan gaat een mens al eens supporteren voor haar kroost…

Ferrari on stage?

Na een jaartje doofpot en het opnieuw “inkorten” van het BIC in 2012 bracht Bahrein ons gelukkig WEL een boeiende race waarbij Vettel na een lange, harde strijd een Fin en een Fransman, elk in hun eigen Lotus, achter zich kon houden.
Als we de statistieken mogen geloven (en dat mag, daarom zijn het ook statistieken), maakt Ferrari de meeste kans om dit weekend minstens één man op het podium te krijgen. Zo haalde Alonso hier al drie overwinningen binnen (waarvan twee bij Renault) en Massa twee (in zijn gloriejaren). Ook Ferrari zelf staat als constructeur bovenaan het lijstje met vier overwinningen, mede te danken aan Michael Schumacher. (Die ook nog het ronderecord op z’n naam staan heeft)

Als Alonso echter opnieuw kans wil maken op de overwinning, dan zoekt hij beter niet Rosberg op… die matchen namelijk niet zo goed in Bahrein:

Champagneloos podium

Naast Ferrari is de andere grote kanshebber hoogstwaarschijnlijk Lotus.
Räikkönen verraste vriend en vijand in Bahrein 2012 door zo snel na z’n comeback terug op het podium te verschijnen. En misschien nog meer door ogenschijnlijk niet blij te zijn met zijn behaalde tweede plaats omdat “we hadden kunnen winnen”. Na het reeds sterke vertoon van Lotus dit jonge seizoen, heeft hij dit jaar misschien wel meer reden tot vieren.


Voor het feestje op het podium hoeft hij het alvast niet te doen; aangezien het in Bahrein niet zo netjes is om alcohol te consumeren in het openbaar, zullen de “podiumbeesten” het mogen stellen met een alcoholvrij alternatief… maar dit zal de overwinning ongetwijfeld niet minder zoet doen smaken! Tenzij je Kimi Räikkönen heet natuurlijk…

Wie maakt volgens jullie het meeste kans op een podium in Bahrein? Laat het ons weten via ons forum en geniet van de race!

Leave a Reply

Your email address will not be published.