Aankomend weekend staat de eerste Europese race van dit seizoen gepland in Spanje. Het is inmiddels alweer drie weken geleden dat Sebastian Vettel de concurrentie letterlijk in het stof liet bijten in Bahrein. Kimi Raikkonen wil ongetwijfeld meer dan de ‘magere’ tweede posities in de afgelopen races en ook Fernando Alonso zal na het DRS debacle op scherp staan voor zijn tweede zege van het jaar.

De grote prijs van Spanje wordt sinds 1991 verreden op het Circuit de Catalunya. De baan telt sinds het seizoen 2007 zestien bochten en is 4,6 kilometer lang. Het ronderecord (1:20.981) op de baan stamt uit 2011 en is in handen van Mark Webber. Circuit de Catalunya is één van de oudste banen op de huidige kalender en kent daarom ook een rijke geschiedenis. Een greep uit de meest opvallende momenten.

De eerste race werd in 1991 gewonnen door Nigel Mansell in de Williams Renault. Het circuit zal in de drie jaren daarop gedomineerd worden door Williams en Renault. Over de tweede editie in 1992 schreef collega SDG onlangs een magazine artikel.

Schumacher in 1994 tweede in vijfde versnelling
De grote prijs van Spanje in 1994 wordt getekend door technisch falen en stuurmanskunst van Michael Schumacher. Damon Hill wint de race met een respectabele voorsprong van viertentwintig seconden op Schumacher. Schumacher rijdt echter het grootste deel van race vast in de vijfde versnelling! Een pitstop om het probleem op te lossen helpt echter niet, maar wonder boven wonder weet de Duitse wereldkampioen weg te rijden uit de pits…in die vijfde versnelling! Hij weet zijn lijnen zo aan te passen dat hij weinig tijd verliest op Hill en finisht zo op een indrukwekkende tweede plaats. Mark Blundell is in de Tyrrell goed voor de derde plaats.

Eerste Ferrari zege voor Schumacher in 1996
Seizoen 1996 was hét jaar van de overstap van Michael Schumacher. Hij wisselde in de winter van Benetton naar Ferrari en gaf zelf al aan dat jaar kansloos te zijn voor de titel, een paar races winnen ‘zou leuk zijn’. In Barcelona deed hij dat dan ook op magistrale wijze. In de stromende regen deklaseerde hij het hele veld door maarliefst drie seconden per ronde sneller te rijden van de concurrentie. Het is de eerste Ferrari zege van Schumacher en dat terwijl hij twee weken eerder in een nat Monaco nog in de eerste ronde de vangrails opzocht.  Jean Alesi (Benetton) en Jaques Villeneuve (Williams) maakten het podium compleet.

Drama voor Mika Hakkinen in 2001
De editie van 2001 bevatte meer drama dan actie. Collega SDG haalt ondergetekende wederom werk uit handen (waarvoor dank!) en schreef ook over dit seizoen een magazine artikel.

Opkomst Fernando Alonso in 2003

Opkomst Fernando Alonso in 2003

Vanaf het seizoen 2003 neemt de populariteit van de Spaanse Grand Prix een vogelvlucht. Dit komt door de opkomst van de jonge Spanjaard Fernando Alonso. In 2003, zijn eerste jaar in een behoorlijke auto, verovert Alonso de Spaanse harten door als tweede te eindigen. Eerder dat jaar pakte hij in Maleisië al zijn eerste pole position en ook zijn eerste zege (Hongarije) laatt niet lang op zich wachten. Mede talent van de toekomst Kimi Raikkonen verliest overigens in de Spaanse GP in 2003 kostbare punten door tijdens de start te crashen op de stilstaande Jaguar van Antonio Pizzonia.

Alonso wint in 2006 thuisrace
In 2006 is Alonso inmiddels regerend wereldkampioen en hij mag dan ook niet minder laten zien dan een zege op het Circuit de Catalunya. Alonso stelt niet teleur en wint met overmacht voor Michael Schumacher, die later in het seizoen nog gevaarlijk dicht in de buurt komt van Alonso. Hij komt echter net te kort om de titel voor de achtste keer te winnen.

Kovalainen bekneld in 2008

Een zware horrorcrash van Heikki Kovalainen ontsiert de race in 2008. De velg van de Fin begeeft het bij het insturen van de snelle Campsa bocht. De McLaren schiet stuurloos onder de bandenstapels, een crash vergelijkbaar aan die van Luciano Burti in 2001 op Spa Francorchamps. Het probleem met de velg was ook voor McLaren geen onbekende, Lewis Hamilton crashte in de kwalificatie voor de Europese GP in 2007 op soortgelijke wijze. Kovalainen kan echter ongedeerd het wrak verlaten. De race wordt na de crash gewonnen door Kimi Raikkonen (zijn laatste van dat jaar), voor teamgenoot Felipe Massa en Lewis Hamilton.

Maldonado verassend winnaar in 2012

Vorig jaar kende de Grote Prijs van Spanje misschien wel de opvallendste winnaar aller tijden. Pastor Maldonado erft na de diskwalificatie van Lewis Hamilton de pole position. In de race mag hij het opnemen tegen Fernando Alonso. Bij de start is Alonso de onstuimige Maldonado nog te snel af, maar na de tweede serie pitstops ligt hij warempel voor op de spanjaard. Ondanks de grote druk die Alonso de hele race op Maldonado legt, die zijn banden knap spaart door andere lijnen te rijden dan Alonso, weet hij toch als eerste de finish te passeren. Zo wordt hij de eerste Formule 1 winnaar uit Venezuela en de eerste Williams winnaar sinds Juan Pablo Montoya in 2004.

Alonso winnaar in 2013?
De eerste Europese race in 2013 is ook dit jaar weer die van Spanje. Fernando Alonso wordt door de meerderheid (62.5%) van ons forum aangestipt als gedoodverfde winnaar, Kimi Raikkonen (25%) volgt op gepaste afstand. Traditioneel nemen de teams veel updates mee naar deze race, daarom kan het zomaar zijn dat de gehele pikorde, voor zover deze er al was, door de war gehaald wordt. Of is het juist Red Bull die weer dominerende vormen aan gaat nemen?

De ogen zullen dit weekend ook weer gericht zijn op de heren van Pirelli. De Italianen nemen de medium (witte rand) en harde (oranje rand) band mee naar Spanje. De harde band zal een aangepaste versie zijn van de compounds die in de eerste vier races gebruikt zijn, dit om meerdere strategiën toe te kunnen passen.

En dan Giedo Van Der Garde. Caterham neemt dit weekend de lang verwachte updates mee en dus zal het ook in het achterveld interessant worden. Kunnen Giedo en zijn teamgenoot Charles Pic de Marussia’s dan eindelijk de baas? Of zijn beide veroordeeld tot een plek op die hopeloze laatste startrij? We gaan het dit weekend zien!

Vrijdag 10 mei
10:00 Eerste Vrije Training
14:00 Tweede Vrije Training

Zaterdag 11 mei
11:00 Derde Vrije Training
14:00 Kwalificatie

Zondag 12 mei
14:00 Race