Voor de Nederlandse Formule 1-fans zal de Grand Premio de España voor als verbonden blijven met die ene, onvergetelijke zondag 15 mei 2016.

Toen won Max Verstappen direct bij zijn debuut voor Red Bull Racing, nadat Danill Kvyat werd gedegradeerd naar het zusterteam Toro Rosso.

15 mei, de dag dat er voor het eerst een Nederlander een Formule 1-race won.

Circuit de Barcelona
Verder kennen de fans én coureurs de omloop als testcircuit, waardoor de baan niet veel geheimen heeft voor de meeste deelnemers aan de komende Grand Prix.

Het circuit van Barcelona heeft van alles wat, een lange recht stuk, snelle bochtencombinaties in de eerste sector en een langzaam gedeelte met krappe bochten in het laatste gedeelte van het circuit.

Dit is ook de reden waarom de teams graag testen in Barcelona, niet alleen het weer is vaak goed maar alles komt terug in het circuit.

Het circuit is 4655 meter lang en werd in 1991 gebouwd voor de olympische spelen van 1992. Sinds die tijd is de Formule 1 een vaste bezoeker van het circuit.

Maar Circuit de Barcelona-Catalunya Montmeló staat ook bekend om het feit dat er tussen 2007 en 2016, er elk jaar een andere coureur op de hoogste trede stond.

Dat is niet altijd zo geweest. Berucht is de editie van 1999 met maar één inhaalmoment, al zal dat de winnaar van toen, Mika Hakkinen een Finse worst zijn.

Vorig jaar
Vorig jaar was het voor Max Verstappen al gedaan na de eerste bocht na een aanrijding met Kimi Räikkönen. De Fin werd door landgenoot Bottas geraakt, waarna de Nederlander met de brokken zat.

Lewis Hamilton won vorig jaar de race na een fraaie inhaalactie op Vettel. Het was een rechtstreeks duel om de zege.

De verwachting is dat Hamilton en Mercedes in Spanje op een grotere afstand van Ferrari zullen staan. Ondanks de pace in Bakoe.

Updates

Vaak nemen teams hun eerste grote updates mee naar Spanje. Nagenoeg alle teams zullen nieuwe vleugels, sidepods of andere onderdelen komen om een voorsprong te behouden. Of om een achterstand goed te maken. Dat geldt met name voor Honda en Renault.

Wie ook op een achterstand staat, is Fernando Alonso. De McLaren blijkt niet de gewenste vooruitgang te hebben gemaakt met de Renault motor. Alles valt of staat met de nieuwe auto die McLaren zou laten debuteren in Spanje.

De andere lokale held, Carlos Sainz, heeft zijn handen vol aan Nico Hülkenberg. De Duitser is een heel ander soort ‘koekje’ gebleken, Sainz zal eerst moeten afrekenen met zijn teamgenoot, voordat hij zelf een mooi resultaat kan neerzetten.

Verwachtingen
Wat kunnen we verwachten voor de aanstaande race die op de 13de (!) zal worden verreden? Het is de vraag of Mercedes het lek boven heeft. Hoe gemotiveerd is Hamilton nog? Hoe getergd is Bottas nadat de Fin bruut werd beroofd van een zege in Bakoe?

Kan Verstappen nu wel punten pakken? En gaat Red Bull teamorders uitvaardigen als Ricciardo en Verstappen weer in elkaars vaarwater zitten?

Wat kan Williams nog? De overwinning van Pastor Maldonado is alweer een eeuwigheid geleden. We gaan het zien vanaf vrijdag 11 mei!

Tijdsschema Grand Prix
De indeling van het weekend ziet er als volgt uit (Nederlandse/Belgische tijd) :

Vrijdag 11 mei 2017
11:00 – 12:30 | Eerste vrije training
15:00 – 16:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 12 mei 2017
11:00 – 12:00 | Derde vrije training
15:00 – 16:00 | Kwalificatie

Zondag 13 mei 2017
14:10 | Race