Na een weinig spannende Grand Prix van Italië op Monza is het aankomend weekend tijd voor een moderne klassieker. De nachtrace in Singapore heeft in acht edities haar plek op de kalender meer dan verdiend. Het Marina Bay Street Circuit stelt zelden teleur, en ook dit jaar belooft het weer een waar spektakel te worden!

Kampioenencircuit
Het vijf kilometer lange Marina Bay Street Circuit is het decor voor de Grand Prix van Singapore. Het stratencircuit bestaat uit drieëntwintig bochten, en met 1:50,041 zette Daniel Ricciardo vorig jaar nog het ronderecord neer. Logisch, want de huidige opzet van het circuit werd vorig jaar pas voor het eerst gebruikt, al waren het minimale aanpassingen die gedaan werden aan het circuit.

Sinds 2008 wordt er jaarlijks een Grand Prix gehouden in de straten van Singapore. Singapore had dat jaar de eer om de eerste race onder kunstlicht te organiseren. Het wordt dankzij het crash-schandaal meteen een editie met een controversieel randje. Alonso wint dankzij een vooraf uitgekiende crash van teamgenoot Nelson Piquet Junior, en in de chaos daarna verliest Felipe Massa de leiding en wie weet ook de wereldtitel van 2008.

In acht edities weten slechts drie coureurs te winnen in Singapore, en alle drie zijn het wereldkampioenen. Fernando Alonso wint in 2008 voor Renault, en 2010 nog een keer voor Ferrari. Lewis Hamilton weet de race in 2009 te winnen voor McLaren, en in 2014 domineert hij de Grand Prix voor Mercedes.

Sebastian Vettel wint in 2011, 2012 en 2013 voor Red Bull, en 2015 doet hij het nog eens dunnetjes over voor Ferrari. Daarmee is hij de onbetwiste koning van het Marina Bay Street Circuit. Driemaal starte hij van pole position op het stratencircuit.

 

Mercedes uit op revanche
De Grand Prix van Singapore in 2015 was een vreemde eend in de bijt. Waar Mercedes het hele jaar dominant is, en de concurrentie alleen aan winnen toe komt wanneer Mercedes faalt, is het team tijdens de Grand Prix van Singapore geen schim van zichzelf. Het hele weekend zoekt het team naar tempo, terwijl Ferrari en Red Bull er met de prijzen vandoor gaan. Rosberg finisht roemloos buiten het podium, en Hamilton moet zelfs opgeven met technische problemen.

Voor aankomend weekend probeert Mercedes zich in de underdog positie te manoeuvreren. Hamilton hoopt de problemen van vorig jaar overwonnen te hebben. Rosberg geeft aan dat het een Red Bull circuit is, en dat het vorig jaar niet zo goed ging. Toto Wolff laat weten dat alles geoptimaliseerd moet worden voor een goed resultaat, en Paddy Lowe geeft ook maar eens aan dat het vorig jaar niet zo goed ging. Volgens Lowe is er een hoop werk verzet de afgelopen twaalf maanden om te achterhalen wat de problemen van vorig jaar nou precies inhouden.

Het is ook oprecht interessant om te kijken of Mercedes haar zaakjes dit jaar wel voor elkaar heeft. Maar dat het team zich probeert los te weken van de favorietenrol voor deze race is duidelijk. De Formule 1 is overigens wel weer eens toe aan een andere winnaar dan Hamilton of Rosberg. In verhouding is Mercedes bezig met haar dominantste jaar tot nu toe. In 2014 ‘verloor’ het team drie races voor aanvang van de Grand Prix van Singapore, in 2015 waren het er twee. Dit jaar hebben de mannen uit Stuttgart slechts één race ‘gemorst’.

 

Kansen voor Red Bull Racing.
Singapore is een bochtig circuit waar downforce geen overbodige luxe is. Het circuit zou dus in theorie inderdaad goed bij de Red Bull wagens kunnen passen. Dank voor de tip, Nico! Kansen dus voor Verstappen en Ricciardo. Vorig jaar ging Daniel Ricciardo hier al als de brandweer en finishte als tweede achter Sebastian Vettel. Diezelfde Vettel die voor Red Bull al drie keer won in Singapore.

Max Verstappen oogste in 2015 nog respect in de paddock door na een verprutste start zich, met enige mazzel, knap terug te vechten naar de achtste positie. Wat veel mensen van die race zal zijn bijgebleven is het fragment waarop hij met een duidelijke ‘NO’ weigerde om teamgenoot Carlos Sainz voor te laten terwijl het team hier om vroeg.

Mocht Singapore dus inderdaad de achilleshiel van de Mercedes wagens zijn, dan staan Verstappen en Ricciardo als eerste in de wachtrij om de kruimels op te rapen.

 

Mis het niet!
Genoeg redenen dus om de Grand Prix van Singapore in de gaten te houden. Mis niets van de actie op het spectaculaire circuit. Hou deze website dus in de gaten voor het laatste nieuws, liveblogs, uitslagen, verslagen en de mooiste foto’s vanuit Singapore!

Vrijdag 16 september
12:00 – 13:30 Eerste vrije training
15:30 – 17:00 Tweede vrije training

Zaterdag 17 september
12:00 – 13:00 Derde vrije training
15:00 – 16:00 Kwalificatie

Zondag 18 september
14:00 – Race

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.