Het is weer zover, na een korte break van twee weken kunnen de fans van de formule 1 zich weer opmaken voor een weekendje actie. Althans dat valt te hopen want na de toch wel lauwe opener van het seizoen in Australië, waar beide Mercedes coureurs mijlenver voor de competitie eindigde. Het zal interessant zijn om te zien of we dit wekend wel alle wagens aan de start krijgen, en dan hebben we het niet enkel over de wagens van Manor….

Sepang International Circuit
Strijdtoneel voor dit weekend is het circuit van Sepang. Sinds 1999 is dit circuit een vaste waarde geworden van de F1 grid. De uitermate hoge hitte en onvoorspelbaar monsoenweer zijn vaak het gesprek van het weekend en dat zal dit jaar niet anders zijn. Het is vaak niet de vraag of het zal regen maar gewoon waneer.

Het circuit staat bekend voor zijn lange swiepende bochten en twee brede rechte stukken, die zich snel na elkaar opvolgen. De baan is omgeveer 5,453 km lang en de race zal 56 ronden duren. Het ronderecord is sinds 2004 in handen van de Colombiaan Juan Pablo Montoya (1:34.223) en het ziet er niet naar uit dat de huidige V6 Turbo motoren hier snel onder zullen duiken.

27 maart 2015
VT1: 03:00 – 04:30
VT2: 07:00 – 08:30

28 maart 2015
VT3: 07:00 – 08:00
Q1-3: 10:00

29 maart 2015
Race: 09:00 – 11:00

Rijdt het eerste rondje Sepang mee met Fernando Alonso in de editie in 2014

Mercedes AMG Petronas
Mercedes maakte in de seizoensopener duidelijk wie heer en meester is van de huidige Turbo Formule 1. Lewis Hamilton verklaarde ondertussen dat er nog wat in het vat zit van Mercedes en dat alles nog niet 100% gesmeerd liep. Nico Rosberg zal er tevens op gebrand zijn om zijn teamgenoot dit weekend wat meer weerstand te bieden. Het ziet er naar uit dat deze twee opnieuw om de belangrijkste knikker zullen strijden, namelijk de titel bij de Coureurs.

Infiniti Red Bull Racing
Tussen de race in Australie en Maleisie zijn er zware woorden gevallen tussen het team en motorleveranciers Renault. Initieel riep het team de FIA op om onmiddelijk maatregelen te nemen om de dominantie van Mercedes in te tomen, er werd zelfs gedreigd met een vertrek uit de Formule 1 en het zusterteam Toro Rosso zou zelfs te koop staan. De dreigementen van het team werden meteen met veel kritiek onthaald en het team richtte daarom maar haar peilen op Renualt. Bij de Fransen konden ze daar niet echt mee lachen en er werd zelfs gesteld dat Adrian Newey liegt als hij stelt dat de instabiliteit van de auto aan Renault ligt.

Wordt dit weekend ongetwijfeld vervolgt….

Scuderia Ferrari
Bij het oudste team op de grid kunnen ze op dit moment best tevreden zijn want het ziet er naar uit dat ze best of de rest zijn. Volgens het team is er nog veel vooruitgang mogelijk met de auto tegenover Australië, er wordt zelfs verklaard dat het gat met Mercedes dit weekend al zienderogen zal slinken.

Eerst zien en dan geloven natuurlijk.

McLaren Honda
Mclaren beleefde in Melbourne een horrorweekend waarbij het als rode lantaarn langzaam achteraan het pak bengelde. Ongetwijfeld een blamage van je welste voor een van de machtigste teams in de Formule 1. Er zijn zelfs stemmen die roepen dat het mogelijk is dat McLaren zich niet zou kunnen meten met de nog ongeteste bolides van Manor. In ieder geval hebben de jongens uit Woking dit weekend weer de beschikking over vast coureur Fernando Alonso.

Williams Martini Racing
Williams zal erop gebrand zijn dit weekend om aan te tonen dat ze wel degelijk het gevecht met rivaal Ferrari kunnen aangaan. Het team is er zeker van dat het zich net zo snel kan ontwikkelen als de heren uit Italië. Bottas is door de medische keuring geraakt maar het team heeft voormalig Sauber coureur Adrian Sutil aangetrokken als reserve moest de Fin opnieuw last krijgen van zijn rug.

Lotus F1 Team
Lotus kon na een ronde al inpakken down under. Grosjean kende bij de start een probleem met een krachtbron terwijl teamgenoot Maldonado de bandenmuur werd ingetikt. Het team voelt dat er met de E23 hybride punten te behalen zijn en op papier zou dat ook mogelijk moeten zijn.

Sahara Force India F1
Force India pakte in Melbourne al aardig wat punten maar echt geweldig snel bleek de VJM08 niet te zijn. De bolide was laat klaar dit jaar en de repercussies hiervan zijn nog steeds goed voelbaar. Als ander teams hun zaakjes op op orde krijgen zal het interesant zijn om te zien waar Force India zich precies bevindt in het pak.

Scuderia Toro Rosso
Toro Rosso lijkt een uitstekende bolide te hebben samengesteld maar net zoals Red Bull lijkt de krachtbron van Renault hen parten te spelen. Dat ondervonden de vele Nederlands en Beligsche fans van Max Verstappen twee weken geleden toen hun held zagen stoppen langs de baan met een smeulende bolide. Teamgenoot Carlos Sainz had meer geluk en hij haalde triomfantelijk de finish, waarmee er meteen twee punten gescoord werden. Het team hoopt dit weekend op meer maar of de krachtbron dat zal toelaten is nog maar de vraag.

Manor Marussia F1 Team
Twee weken gelden deed het team er alles aan om de eerste race van het seizoen te halen. Dit werd echter zwaar beïnvloed toen bleek dat de computers van het team geen enkel grammetje data meer bevatte, dit betekende dus ook dat het team geen software had voor de motor van Ferrari en dit betekende daarmee meteen ook het einde van het weekend. Het team kreeg van Bernie de rekening van de verplaatsing en om dat nog eens te vermijden zal er dus dit weekend wel degelijk geracet moeten worden. De FIA heeft laten weten dat dit waarschijnlijk hun laatste kans is.