De Grand Prix van Hongarije afgelopen weekend bleek geen hoogvlieger in vergelijking met de editie van vorig jaar, maar gelukkig is er meteen een herkansing voor de koningsklasse van de motorsport en wel op vertrouwd gebied. We moesten dit keer wel twee jaar wachten alvorens we ons terugbegeven in het land van Bier und Bratwurst! U raadt het al, de Grand Prix van Duitsland is terug van weggeweest!

Großer Preis von Deutschland

Toen de kalender voor het seizoen 2016 gepresenteerd werd haalden heel wat Duitse Formule 1 fans opgelucht adem. Het jaar ervoor moest men met lede ogen toezien hoe hun feestje door de neus werd geboord door financiële problemen voor het organiserende circuit van dat jaar. Sinds 2006 is er namelijk een roulatiesysteem in werking tussen de twee meest iconische circuits op Duitse bodem, namelijk de Hockenheimring en de Nürburgring. Dit moest ervoor zorgen dat de organisatie van de race voor beide circuits financieel haalbaar werd, want de race elk jaar te gast hebben bleek geen mogelijkheid voor beiden. Voor lang tijd leek alles op wieltjes te lopen voor de Duitse GP.

Toch ging het opnieuw mis, want In 2012 bleek al dat de Nürburgring in zwaar weer terecht was gekomen en op zoek was naar nieuwe eigenaars. Hockenheim toonde zich bereid, toen bleek dat de race in 2015 niet op de Nürburgring kon plaatsvinden vanwege het feit dat er ten tijde van het samenstellen van de kalender nog geen overname was bereikt. De race kon bij wijze van uitzondering doorgaan in Hockenheim, mits daar van buitenaf enige financiële steun tegenover stond. Er werd dus met andere woorden naar Bernie Ecclestone gekeken. Die deed zijn best, leek zelfs enige tijd in de running om de Nürburgring te kopen om ze het evenement te vrijwaren, maar kwam met geen enkele betrokkene tot een deal.

En zo gebeurde het, dat een van de grootste autosportnaties in Europa, het thuisland van nota bene Mercedes, op dit moment het dominantste team van de Formule 1, ineens geen grand prix meer had. Sommigen spraken schande, anderen liet het nogal koud, wat er ook van zij, dankzij het roulatiesysteem zal er in ieder geval dit jaar weer geracet worden in Duitsland, en dat kan alleen maar goed zijn voor de Europese kalender.

Hoe zit het dan met de race voor 2017?

Dat is een heel groot vraagstuk dat Bernie Ecclestone ongetwijfeld opnieuw zal voorgeschoteld krijgen. Gelukkig voor hem heeft de Nürburgring in ieder geval een nieuwe eigenaar in de Rus Viktor Kharitonin, voorzitter van een van de grootste farmaceutische bedrijven in Rusland. Evenementen als DTM, WTCC en het WEC gebruiken het circuit ten volle. Er is dus in ieder geval weer opnieuw hoop bij iedereen die de motorsport in Duitsland een warm hart toedraagt, dat het roulatiesysteem kan verder gezet worden.

Over de Hockenheimring kunnen we kort zijn. Het circuit was ooit waanzinnig snel met veel lange stukken afgewisseld met vloeiende chicanes. Uitstekend geschikt voor slipstream gevechten op het scherpst van de snee. Anno 2016 is het circuit nog maar een schim van zijn vorige zelf. Races zijn er vaak matig met weinig actie. Weinig mensen zijn echt overtuigd geraakt van de nieuwe lay out en jammer genoeg is een terugkeer naar het origineel geen optie meer. Voor de expansie van de nieuwe lay out moesten er veel bomen van het bekende bos gekapt en werd er besloten dat de lange rechte stukken van het oude circuit werden opgebroken en beplant met bomen om zo de natuur de kans te geven het gebied te heroveren.

Vergelijk hieronder maar eens oud met nieuw en kies voor jezelf welke circuit meer de jongens van de mannen onderscheid.

Wat kan Rosberg op eigen bodem?

Nico Rosberg begon het seizoen net zoals hij het vorige beëindigde. Met vier overwinningen op rij nam hij een riante voorsprong in het kampioenschap op zijn teamgenoot en huidig wereldkampioen Lewis Hamilton. De Brit kende onderweg veel mechanische malheur en het leek eindelijk het jaar van Rosberg te worden. Maar sinds de start van het Europese seizoen is de blitz-start van Rosberg volledig weggewerkt en staat Hamilton gewoon weer vertrouwd aan kop in het kampioenschap. Hoe snel het wel niet kan keren in de Formule 1.

In de Grand Prix van Spanje raakte beide teamgenoten betrokken in een controversiële crash die Max Verstappen de kans gaf om te scoren bij zijn debuut bij Red Bull. Het lijkt wel of Rosberg na dat incident zijn vertrouwen wat kwijtraakte. Hamilton schreef vijf van de laatste zes races op zijn naam en veegde Rosbergs voorsprong volledig van de tabellen, waarmee de titelrace weer volledig in handen ligt van beide coureurs. In ieder geval geen goed vooruitzicht voor Rosberg die ondertussen wel weet dat Hamilton een ijzersterke concurrent is.

Dit weekend is ontzettend belangrijk voor Rosberg. Voor de eerste keer in twee jaar kan de Duitser opnieuw proberen vertrouwen te tanken in zijn thuisrace. Het is voor hem belangrijk om in eigen land goed te scoren, en dat kan alleen met een klinkende overwinning. Hij weet goed genoegd dat hij op dit moment de beste hoop is om Duitsland een wereldtitel te schenken, want de shou-shou van Duitsland, Sebastian Vettel, lijkt niet bij machte dit jaar om Mercedes uit te dagen.

Maar er zijn niet veel Duitsers overtuigd van Rosberg. Men neemt hem zijn Finse roots meer dan eens kwalijk en het feit dat hij in Monaco opgroeide, ver weg van het vaderland, helpt ook niet echt mee. Op evenveel steun als Vettel kan hij dus niet rekenen.

De stier en het steigerende paard

Ferrari hoopte dit seizoen van harte dat het Mercedes kon uitdagen. Voor de langste tijd leek dat ook echt mogelijk op bepaalde momenten. Een reeks van tactische fouten en gebrek aan voldoende ontwikkeling; later blijkt dat het eerder Red Bull is die het Ferrari komt moeilijk maken dan Ferrari Mercedes. De auto’s van de blikjesfabrikant worden met de race beter onder het leiderschap van Newey en daar lijkt dan ook het realistische doel van Ferrari te liggen dit jaar, haar Oostenrijkse buren verslaan. Ook al willen ze eigenlijk zelf niet in de positie terechtkomen.

In Hongarije moesten beide Ferrari coureurs het onderspit delven. Hun auto leek net niet genoeg downforce te hebben om de uitdagers te verslaan. Het leverde wel een enerverend duel op tussen Verstappen en Räikkönen(en niet voor de eerste keer dit seizoen). De twee kemphanen probeerde elkaar te snel af te zijn op een circuit waar inhalen niet evident is. Uiteindelijk wist Verstappen het opnieuw te halen van de Fin. Een gezonde rivaliteit lijkt geboren te zijn.

De Duitse grand prix moet kansen bieden voor Ferrari om opnieuw het voortouw te nemen in de strijd tegen Mercedes. De lange recht stukken geven weer wat meer voordeel aan de SF-16H. Daarentegen zal Red Bull wel in de stadionsectie van het circuit opnieuw kunnen genieten van een overschot aan downforce. We kijken ongetwijfeld uit naar een nieuw duel tussen stier en paard.

Belgische hoop?

Het is in de paddock al lang geen geheim meer dat Rio Haryanto slechts voldoende sponsorgeld had om de Grand Prix van Hongarije te halen. Volgens geruchten is de Indonesiër er nog niet in geslaagd genoeg fondsen bij elkaar te krijgen voor de rest van de tweede seizoenshelft.

Volgens geruchten in de paddock zou het kansen bieden voor Stoffel Vandoorne. De Belgische coureur verving eerder dit jaar Fernando Alonso tijdens de Grand Prix van Bahrein en maakte toen in de gehele paddock indruk. De regerend GP2 kampioen zou volgend jaar graag een van de zitjes bij McLaren definitief innemen en een korte voorbereidingsstint bij Manor zou hem zeker al wat meer wedstrijdritme en ervaring op het hoogste niveau meegeven. De vraag is echter of McLaren überhaupt bereid is om de nodige miljoenen op tafel te leggen.

Daarbij moet de Belg ook rekening houden met een langer verblijf van Haryanto. Het team blijft op dit moment vanuit gaan dat hij alsnog met het geld op de proppen zal komen en ziet hem aldus nog als optie A.

Vrijdag 29 juli 2016
10:00 – 11:30 Eerste vrije training
14:00 – 15:30 Tweede vrije training
Zaterdag 30 juli 2016
11:00 – 12:00 Derde vrije training
14:00 – 15:00 Kwalificatie
Zondag 31 juli 2016
14:00 Race

Praat mee over de Grand Prix van Duitsland op het gezelligste Formule 1 forum van Nederland en België!