Wat een seizoen leek te worden dat spannend zou zijn tot de finale in Abu Dhabi, ging dankzij het gestuntel en de problemen bij Ferrari voor wat betreft de spanning uit als een nachtkaars. Toch zijn er nog twee races te rijden, te beginnen met de Grand Prix van Brazilië. De teams en heren coureurs kunnen zich focussen op dagsucces.

Autodromo José Carlos Pace
Traditiegetrouw is het Autodromo José Carlos Pace gastheer voor de Braziliaanse Grand Prix. Het circuit is wellicht beter bekend onder haar voormalige naam, ‘Interlagos’. In de beginjaren van de omloop droeg het circuit namelijk de naam van de wijk waarin het gebouwd is. Later kreeg het circuit de naam van de Braziliaanse Autosportheld José Carlos Pace.

Het Autodromo José Carlos Pace is 4,3 kilometer lang en telt vijftien bochten. Juan Pablo Montoya is volgens de statistieken de man die vooralsnog het kortst deed over een ronde tijdens een race. Hij voltooide tijdens de Braziliaanse Grand Prix van 2004 een ronde in 1:11.473. De wedstrijd telt in totaal eenenzeventig ronden. Interlagos is één van de vijf circuits op de kalender waarop tegen de klok in gereden wordt. Daarmee is het voor de coureurs een extra zwaar circuit, met name voor de nek.

De Grand Prix van Brazilië is er één met een roemruchte geschiedenis. Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Jenson Button en Sebastian Vettel. Allemaal haalden ze op Interlagos een wereldtitel binnen. Het circuit heeft ook Nederlandse geschiedenis. Jos Verstappen debuteerde er in 1994, elimineerde in 2001 een op zegekoers liggende Juan Pablo Montoya en lag in 2003 in een Minardi zelf op podiumkoers. Wie herinnert zich daarnaast niet de fenomenale wedstrijd van Max Verstappen in 2016?

Dagsucces
In de intro van deze preview hadden we het al even over dagsucces. Iemand die al het hele jaar uit is op dagsucces is zonder twijfel Max Verstappen, en dat gaat sinds de Formule 1 Europa heeft verlaten bovengemiddeld goed. Twee zeges en een podiumplek hadden de Nederlandse fans twee maanden geleden nog niet van durven dromen, en ook de kansen in Brazilië zijn voor Verstappen zeker aanwezig. Red Bull lijkt zelfs ‘het team in vorm’ te zijn en kan Mercedes en Ferrari al een aantal races prima het vuur aan de schenen leggen.

Bij Ferrari kan men daarentegen terugkijken op een zeer matig score percentage sinds het vertrek uit Europa. Het Italiaanse team wordt al een tijdje geplaagd door technische problemen en coureurs die niet de kansen pakken die open liggen. Toch zit het met de snelheid van de rode bolides vaak goed. Vettel pakte in Mexico pole position, en op racepace kan men de concurrentie zeker bijhouden. Zeker nu de wereldtitels vergeven zijn willen de mannen uit Maranello ongetwijfeld de laatste twee wedstrijden winnen.

Één ding is zeker, de messen zijn geslepen tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull voor de laatste twee wedstrijden van 2017. Redenen genoeg dus om de Formule 1 niet links te laten liggen nu de grootste prijzen vergeven zijn!

Vrijdag 10 november 2017
13:00 – 14:30 | Eerste vrije training
17:00 – 18:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 11 november 2017
14:00 – 15:00 | Derde vrije training
17:00 – 18:00 | Kwalificatie

Zondag 12 november 2017
17:00 | Race (71 ronden)