Na het racen in de legendarische straten van Monaco verkast het Formule 1 circus naar een andere klassieker op de kalender. Het circuit Gilles Villeneuve is wederom gastheer van de Canadese Grand Prix, en het circuit staat vrijwel altijd garant voor voldoende spektakel.

Circuit Gilles Villeneuve
Het circuit gelegen op het Ile Notre Dame in Montreal is vernoemd naar de legendarische Ferrari coureur Gilles Villeneuve. Het was diezelfde Villeneuve die in 1978 de allereerste Formule 1 Grand Prix op het circuit wist te winnen. De herinnering aan de in 1982 overleden coureur is nog altijd in leven. Op de start- en finishlijn staan nog altijd de woorden ‘Salut Giles’ geschilderd.

Sinds 1978 heeft het circuit wel het nodige aan veranderingen ondergaan. De omloop heeft anno 2018 een lengte van 4,3 kilometer, goed voor een race van 70 ronden. Het ronderecord is in handen van een oudgediende. Rubens Barrichello klokte voor Ferrari in 2003 een 1:13.622.

De bekendste bochtencombinatie op het circuit Gilles Villeneuve is ongetwijfeld bocht dertien en veertien. Het is de laatste chicane voor start/finish en staat vooral bekend om de muur aan de buitenzijde van bocht veertien. De muur wordt liefkozend ‘The Wall of Champions’ genoemd. Dit nadat in 1999 zowel Michael Schumacher, Damon Hill en Jacques Villeneuve (de zoon van) hun race zagen eindigen in deze muur.

Robert Kubica won in 2008 zijn eerste en enige Grand Prix in Canada. In de onderstaande video geeft de Pool commentaar bij zijn kwalificatieronde.

Werk aan de winkel voor Max Verstappen
Max Verstappen ligt onder vuur. Het Nederlandse wonderkind kent tot dusver een beroerd 2018 waarbij hij in zes raceweekends ook zes keer schade reed. Verstappen ligt zowel nationaal als internationaal onder vuur en is wanhopig op zoek naar een weekend zonder incidenten. Bij voorkeur met een solide finishpositie. Helaas voor Verstappen staat de Grand Prix van Canada niet bekend om haar rustige karakter en dus zal de Nederlander vooral zijn gedachten bij het finishen moeten houden.

Ferrari uit op eerherstel
Het team van Ferrari had een bliksemstart van het seizoen. Sebastian Vettel won zowel in Australië als in Bahrein en stond maarliefst drie keer op rij op pole position. Het verzilveren van de pole positions gaat echter wat moeizaam. Vooral op tactisch vlak komen de Italianen veel tekort. Te vaak worden er keuzes gemaakt op basis van reageren op de tactiek van de concurrentie. Het zorgt ervoor dat Ferrari haar potentieel niet kan benutten, en dat kan ze aan het eind van het seizoen zeer duur komen te staan.

Wie pakt zijn derde overwinning?
Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel. Alle drie wisten ze dit seizoen twee races te winnen. De strijd om het kampioenschap is vooralsnog een driestrijd. Dat is lekker want dat hebben we al wat jaren niet meer gezien.

Het is tot nu toe vooral een seizoen dat draait om het maken van de minste fouten. Hamilton kwam slecht uit de startblokken, Vettel kan na een sterke seizoenstart niet consolideren, en Ricciardo is Ricciardo en excelleert wanneer de concurrentie faalt.

De inzet voor de heren is dus een derde seizoenszege, of weet Max Verstappen toch nog een konijn uit de hoge hoed te toveren? Mis niets van de actie.

Vrijdag 8 juni 2018
16:00 – 17:30 | Eerste vrije training
20:00 – 21:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 9 juni 2018
17:00 – 18:00 | Derde vrije training
20:00 – 21:00 | Kwalificatie

Zondag 10 juni 2018
20:10 | Race (70 ronden)