De Formule 1 is terug in Europa!

Na wedstrijden in Azië is Europa aan de beurt. De Formule 1 keert terug waarin begin dit jaar al veel kilometers werden gemaakt in de wintertests, het circuit van Barcelona.

Het circuit van Barcelona heeft van alles wat, een lange recht stuk, snelle bochtencombinaties in de eerste sector en een langzaam gedeelte met krappe bochten in het laatste gedeelte van het circuit. Dit is ook de reden waarom de teams graag testen in Barcelona, niet alleen het weer is vaak goed maar alles komt terug in het circuit.

Door de vele tests zijn de races vaak wat saaier in Barcelona, toch kent de race in Barcelona de afgelopen tien jaar tien verschillende winnaars! De teams kennen het circuit namelijk door en door en worden niet zo snel verrast. In het verleden zorgde dit er zelfs voor dat er op vrijdag en zaterdag weinig werd gereden. Nu de testmogelijkheden zijn beperkt zien we dit fenomeen minder.

Het circuit is 4655 meter lang en werd in 1991 gebouwd voor de olympische spelen van 1992. In 1992 werd tijdens de spelen de olympische wielren tijdrit op het circuit gereden. Sinds die tijd is de Formule 1 een vaste bezoeker van het circuit. Met de opkomst van Fernando Alonso werd het ook drukker op het circuit, in de topjaren van de Spanjaard was het circuit zelfs geheel uitverkocht. Nu het Alonso en McLaren wat minder gaat is dit niet meer het geval.

In 2007 werd de laatste sector van het circuit aangepast, deze is wat langzamer gemaakt. In 2008 reed Kimi Raikkonen in een 1:21.670 het ronderecord. Het is mogelijk dat dit record dit jaar met de snellere bolides verbroken gaat worden.

Het circuit


Baan: Circuit de Barcelona-Catalunya
Locatie: Montmeló, Barcelona, Catalonia, Spanje
Baanlengte:  4.655 km
Raceafstand: 66 ronden, 307.104 km
Ronderecord: 1:21.670, Kimi Raikkonen (2008, Scuderia Ferrari)

Wat gebeurde er vorig jaar?

15 mei 2016 is een historische datum voor elke Nederlandse autosport fan. Het is namelijk de dag waarop Max Verstappen zijn eerste grand prix won. De Nederlander debuteerde vorig jaar in Spanje voor Red Bull. Op vrijdag maakte hij zijn allereerste meters en op zaterdag kwalificeerde hij zich knap als vierde.

Op zondag gingen in de eerste ronde gingen beide Mercedes coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg er samen af. Verstappen kwam zodoende op plek twee terecht. De 18-jarige Nederlander reed vervolgens op een tweestop strategie, en dat bleek de juiste strategie. Hiermee passeerde hij ook teamgenoot Ricciardo. Met Kimi Raikkonen in zijn kielzog maakte Verstappen de klus af en won in zijn allereerste race voor Red Bull op sensationele wijze zijn eerste race. Sebastian Vettel eindigde als derde.

Wat te verwachten dit jaar?

De meeste teams komen traditioneel bij de eerste Europese races met updates. Het is afwachten hoe dit gaat uitpakken. Red Bull krijgt een grote aerodynamische update, de update van motorenfabrikant Renault laat op zich wachten. Het is de vraag hoe groot de update van Red Bull daadwerkelijk zal zijn of de aansluiting met Ferrari en Mercedes gevonden kan worden.

Voor Max Verstappen is dit een cruciaal weekend, wordt de aansluiting gevonden of niet? Mocht de update van Red Bull hier tegen vallen dan wordt het erg moeilijk om het gat dit jaar nog te dichten. Voor Verstappen zal het sowieso een aparte gewaarwording zijn om terug te keren op het circuit waar hij vorig jaar zo succesvol was. Verwacht wordt ook dat er dit jaar meer Nederlandse fans dan ooit zijn. Dit jaar is er naast de jaarlijkse Fernando Alonso tribune zelfs een heuse Max Verstappen tribune op het circuit.
De strijd tussen Ferrari en Mercedes zal hier naar verwachting opnieuw close zijn. In de wintertests was Ferrari Mercedes al de baas. De strijd kan hier verder los barsten!

Verder komen Force India en Renault met aerodynamische updates. Mogelijk zorgt dit voor verschuivingen in het middenveld.

Van thuisrijder Fernando Alonso hoeven we geen wonderen te verwachten. De tweevoudig wereldkampioen geeft zelf al aan dat het nog steeds ontbreekt aan betrouwbaarheid. Carlos Sainz kan in de Toro Rosso wellicht beter voor de dag komen voor zijn thuispubliek, met een knappe zesde plek kwam Sainz hier vorig jaar ook goed voor de dag.

Onboard lap

Geniet even mee van een rondje Barcelonamet pole sitter van 2016 Lewis Hamilton, daarnaast de Valterri Bottas bij de 2017 wintertests.

Het weer

Het weer is zoals je kan verwachten in mei in Barcelona. Het wordt zonnig met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Op vrijdag zou een buitje regen kunnen vallen, voor zaterdag en zondag zal het droog blijven. We verwachten dus een grote race!

Tijdsschema Grand Prix

De indeling van het weekend ziet er als volgt uit (Nederlandse/Belgische tijd) :

Vrijdag 12 mei 2017
10:00 – 11:30 | Eerste vrije training
14:00 – 15:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 13 mei 2017
11:00 – 12:00 | Derde vrije training
14:00 – 15:00 | Kwalificatie

Zondag 14 mei 2017
14:00 | Race

By peter