Aankomend weekend staat een Grand Prix op de kalender die niet bij allle racefans even geliefd is. Een circuit wiens naam niet hetzelfde belletje doet rinkelen dan wanneer er ‘heilige’ namen voorbij komen als Monaco, Silverstone, Spa Francorchamps, Monza of Suzuka. Niet verwonderlijk, en al helemaal geen schande. De race wordt verreden in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, op het Buddh International Circuit om precies te zijn. De Grand Prix van India moet nog veel harten veroveren, maar of dat ooit gaat lukken?

Prima circuit

Het Buddh International Circuit is geopend in 2011 en heeft op papier alle ingredienten om een succesverhaal te worden. Lange rechte stukken, gevolgd door scherpe bochten. Prima mogelijkheden om in te halen. Voor de ambiance heeft meneer Tilke het circuit uitgevoerd met hoogteverschillen en lange (héle lange) doordraaiers. Met de lay-out van het circuit is niets mis, de coureurs houden ervan. Lewis Hamilton wist al de vergelijking te trekken met Spa Francorchamps. Veel te veel eer voor de stoffige omloop, maar het geeft aan dat de coureurs geen pesthekel aan de baan hebben.

Slaapverwekkend
Toch lopen Formule 1 fans niet warm voor de Grand Prix in India. De vraag is echter, waarom?

Dat de edities in 2011 en 2012 volkomen zoutloos waren helpt natuurlijk niet bij het imago van de Grand Prix. Al in de eerste vrije training die er werd verreden kreeg de baan de lachers op zijn hand omdat een aantal zwerfhonden dachten wel even de baan over te steken, de coureurs waren ‘not amused’. Niet gek, een hond voor je wagen met een vaartje van tweehondervijftig kan heel naar aflopen. Kijk maar eens naar het geluk dat Bruno Senna een paar jaar terug had in de GP2. Op Istanbul park schepte hij een zwerfhond op het snelste punt van het circuit. Weg voorwielophanging, en dat zijn geen dunne staafjes.

Van de 120 raceronden die hier verreden zijn heeft Sebastian Vettel ze ook allemaal aan de leiding gereden. De meest spectaculaire inhaalactie vond vorig jaar al in de eerste ronde plaats toen Fernando Alonso beide McLarens te grazen nam. Later in de race ‘DRSte’ hij Mark Webber nog even voorbij en daarmee hebben we de mooiste momenten van 2012 wel benoemd.

Het meest opvallende moment is waarschijnlijk de aanrijding tussen Felipe Massa en Lewis Hamilton in 2011. Welke aanrijding? Hij is namelijk beter bekend als de aanrijding waarbij Rowan ‘Mr Bean’ Atkinson zijn bekende personage nog één keer gestalte gaf.

Kampioenschapsrace?
Net als het Buddh International Circuit was het circuit in Valencia geen populaire onder de liefhebbers. Toch was de laatste race daar in 2012 er een om door een ringetje te halen. De Grote Prijs van India kan een knotsgekke regenrace goed gebruiken, of misschien is zelfs een rare kwalificatie waarin de rangorde flink door elkaar wordt geschud voldoende, maar onder normale omstandigheden verwachten we helaas dit jaar wéér geen vuurwerk in India.

Toch is de kans groot dat het een speciale race wordt aankomend Zondag. Want het namelijk zeer waarschijnlijk dat Sebastian Vettel deze race de titel binnen haalt. De opdracht is simpel, de voorsprong bedraagt op dit moment negentig punten. Wanneer de vlag valt in India moeten dit er minimaal vijfenzeventig zijn.

Volgend jaar
Kampioensrace van dit jaar of niet, het circuit is volgend jaar géén onderdeel meer van de kalender. Bernie Ecclestone heeft dit besloten omdat de kalender volgend jaar anders te veel races zou bevatten. Daarnaast wil de Formule 1 baas graag de race verplaatsen naar het begin van het seizoen. Een race aan het eind van het seizoen 2013 en begin seizoen 2014 zouden te kort op elkaar volgen. Opvallend, aangezien dit met de Grote Prijs van Korea geen probleem lijkt te zijn. Maar, voor de fans van de race hoeven (voorlopig) nog niet te vrezen. In 2015 moet de Grand Prix van India ‘gewoon’ weer op de kalender staan. Aan de editie van dit jaar om te bewijzen of dit terecht is.