26 okt 2012
06:30-08:00   Eerste vrije training
10:30-12:00   Tweede vrije training

27 okt 2012
07:30-08:30   Derde vrije training
10:30-11:30   Kwalificatie

28 okt 2012
10:30         Race

‘The Buddh International circuit’, wat moet je er eigenlijk mee? Op papier is het een enorm indrukwekkend circuit, met hoogteverschillen van meer dan 10%, een aantal lange rechte stukken met goede DRS-mogelijkheden en een combinatie van tien slingerende hogesnelheidsbochten. Lewis Hamilton vergelijkt de baan zelfs met ‘Spa Francorchamps’, iets wat op zichzelf al een groot compliment is. Het is gewoon een heel mooi circuit en zeker één van Tilke’s betere ontwerpen.

Toch miste er iets tijdens het eerste raceweekend op dit circuit, er was geen sfeer, er was geen beleving, het had geen ziel. De tribunes waren op tactische plaatsen gevuld met overenthousiaste Indiase fans, welke hysterisch begonnen te brullen zodra de camera op hen gericht was. Nou moet je me excuseren, maar het leek allemaal een beetje in scene gezet. Bijna alsof deze lieve mensen waren ingehuurd als tribunevulling, of in ieder geval gratis naar binnen werden gelaten om de lage kaartverkoopcijfers te verbloemen. Formule 1 lijkt niet echt te leven in India, nog niet althans.

Hele bergen werden er verzet om dit circuit uit de grond te stampen en daar bedoel ik niet alleen de kunstmatige hoogteverschillen van het circuit mee. Het stuk grond waar het circuit op gebouwd is, was oorspronkelijk landbouwgrond van de arme plaatselijke bevolking. De Indiase overheid heeft de boeren destijds zonder pardon onteigend van hun land en dit alles tegen een ogenschijnlijk lage en onvrijwillig vergoeding. Controverse alom…

Het klonk allemaal zo mooi, “de Grote prijs van India”. Jaarlijks duizenden bezoekers aan het circuit, die vermaakt moeten worden. “De horeca zal hoogtij vieren en de inkomsten zullen aanzienlijk zijn”, riep de staat. De werkeloze boeren kunnen daar met gemak het geld mee verdienen, alles komt goed zullen ze gedacht hebben.

De werkelijkheid is heel anders helaas. De Formule 1 is namelijk niet te betalen voor de gemiddelde Indiër(?), het is veel te duur. Of liever gezegd, er is veel te veel armoede in India. Het gevolg is in ieder geval pijnlijk duidelijk, er komen veel te weinig bezoekers af op het circuit. De inkomsten van de plaatselijke bevolking vallen enorm tegen en ze zijn hun landbouwgrond kwijt. Geen wonder dat ze destijds in opstand kwamen met het dreigement om het circuit stuk voor stuk weer te gaan ontmantelen.

Of het ook dit jaar weer een sfeerloos evenement op een mooi circuit gaat worden zullen we moeten afwachten. De plaatselijke bevolking mag in ieder geval als ‘doekje voor het bloeden’ in levende lijve komen aanschouwen hoe het kapitalistische Westen zich gaat vermaken.

Kijk eens jongen, hier heb je een gratis Ferrari petje en een vlaggetje, ga daar maar op die stoel zitten en vergeet niet af en toe te juichen…

Klik hier voor het forum van GPPits.net!