F1 teams zetten de veiligheid van de wagens op het spel ten voordele van een betere wegligging en betere prestaties. Althans, dit is de mening van Gary Anderson. Hij was vroeger hoofd van de afdeling van race ingenieurs bij Jordan. In het blad Autosport deed hij uit de doeken hoe de teams momenteel hun wagen prepareren. Men bouwt de wagen zo licht mogelijk, opdat men daarna zelf grote hoeveelheden ballast overal in de wagen kan aanbrengen om het minimumgewicht van 600kg te bereiken. Deze extra ballast wordt ook de beweegbare ballast genoemd.

Door deze ballast in een zo optimaal mogelijke manier over de wagen te verdelen, is het makkelijker voor de F1-rijders om hun wagen perfect af te stellen, zeker voor de veeleisende circuits. Maar het nadeel is dat deze beweegbare ballast niet zo goed vast zit aan het chassis als de vaste onderdelen en dus makkelijk kunnen loskomen bij een ongeval.

De Ier beweert dat sommige teams zelfs tot 100kg beweegbare ballast gebruiken om het minimumgewicht van 600kg te bereiken. Renault past deze techniek volgens Anderson met glans toe. Hun nieuwe motor heeft niet meer zo�n grote V-hoek als vorig seizoen. Hierdoor komt het zwaartepunt van de motor hoger te liggen, wat een beduidend nadeel is voor de wegligging van de wagen. Door echter massa�s ballast onderaan de wagen te bevestigen kan dit nadelig effect gedeeltelijk de kop ingedrukt worden.

Ook Toyota maakt handig gebruik van beweegbare ballast. Bij de presentatie van de nieuwe TF104 liet designer Gustav Brunner het volgende weten:

“De gewichtsverdeling van de wagen is iets naar voor geschoven. Maar deze kunnen we vari�ren van dag tot dag en van circuit tot circuit door te spelen met de ballast.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter