Vooraf was er nog de hoop dat het vandaag wat zou gaan regenen op het circuit van Zandvoort, maar uiteindelijk bleef het de hele dag droog. Wel bleef het tot ver in de middag bewolkt, maar spectaculaire regenraces moest ik dus weer uit mijn hoofd zetten. Niettemin kon het publiek weer genieten van snelle wagens in de duinen.

De dag begon met de eerste race in de Formule Renault, welke gewonnen werd door Xavier Maassen. Daarna volgde de Vege Series, een serie voor beginnende coureurs die net de karts ontgroeid zijn. Deze werd op zijn naam geschreven door Peter Furth. Tot zover de races die ik gemist heb, want vroeg opstaan is nou eenmaal niet mijn hobby.

Als derde race stond e Pearl Alfa 147 GTA Challenge op het programma. Hoewel er slechts 15 wagens meestreden, was het toch een zeer spannende race. Ronden lang vochten Sandor van Es en Phil Bastiaans om de leiding, met uiteindelijk Van Es als winnaar nadat hij in de laatste passage van de Taranbocht Bastiaans voorbij stak. Ook daarachter een hevige strijd, duwtjes werden niet geschuwd. Rory Bertram bleek de sterkste achter het leidende tweetal en pakte de laatste podiumplaats.

Door naar de Van Uitert Formule Ford. Voor de race een minuut stilte voor het overlijden van titelsponsor Gerrit van Uitert. De racewagens zelf waren ook voorzien van zwarte rouwlintjes aan de rollbar. Deze verhinderden echter geen snelle tijden, Helmert Jan van der Slik wist de leider in de tussenstand, Michel Florie, vrij gemakkelijk voor te blijven en kwam zegevierend over de finish.

Daarna was er een pitwalk voor degenen die een paddock kaartje hadden. Wandelend langs de pitboxen kon je zien hoe de Formule Renault wagens geprepareerd werden voor de race. Het is zeker een leuke ervaring om zelf eens van vlak achter de pitmuur de wagens voorbij te zien razen. In dit geval Renault Clio’s met VIP’s. En vergeet vooral de pitspoesjes niet die rondliepen door de pitstraat.

Zoals je al kon vermoeden, na de pitwalk was het tijd voor de toch wel meest aansprekende serie van de dag, de Formule Renault. Hier ook heel wat internationale deelnemers. Wist Xavier Maassen de eerste race van de dag nog te winnen, nu kwam hij zelfs tekort voor het podium. Vanaf de start domineerde Paul Meijer de wedstrijd. Daarachter enkele spannende gevechten. Een dolblije Kobayashi (jawel, uit Japan) wist tot het einde de aanvallen van Junior Strous af te slaan werd tweede.

Bijzonder werd de volgende race. Een race voor historische Toerwagens en GT’s. Een waar genot om deze wagentjes tegensturend door de Hugenholtzbocht te zien razen. En laat nou ook ene Hans Hugenholtz deze race weten te winnen. Zijn Lotus Elan was de Ford Escort van Theo van Gammeren en de Porsche 911 van Roman Caresani te snel af.

Houdt dat gerace dan nooit op daar op Zandvoort? Jawel hoor, maar niet voordat ook nog de Renault Clio Cup de finish was gepasseerd. Maar liefst 32 wagens aan de start, maar toch presteerden ze het om zonder kleerscheuren de eerste rondes te volbrengen. Sebastiaan Bleekemolen, zoon van oud Formule 1 coureur Michel Bleekemolen (die overigens ook mee reed), was weer een klasse apart en won vrij gemakkelijk. Frans Verschuur leek naar een tweede plek te gaan rijden, maar moest naar binnen voor een stop-and-go penalty omdat er aan zijn wagen was gewerkt op de grid terwijl dit niet meer mocht. Zijn teamgenoot Paul van Splunteren kreeg zo de tweede positie in handen. John de Vos werd derde.

Mijn eerste bezoek ooit aan de Pinksterraces was zeker een succes. Het was wel wat duurder om in de paddock rond te lopen, maar je ziet ook veel meer. Bekende Nederlandse coureurs lopen vlak langs je en je hebt een interessante blik achter de schermen. Zeker de moeite waard dus.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter