Post-kwalificatie persconferentie op zaterdag. Aanwezigen: Fernando Alonso (Renault), Jarno Trulli (Toyota) en Giancarlo Fisichella (Renault).

Q: Fernando, waarom hou je zoveel van dit circuit?
Ik heb me hier altijd goed gevoeld. Voor mij is het het beste rijderscircuit in de wereld. Ik hou van alle bochten hier, net als op Spa: hoge snelheid, lage snelheid, het is breed en niet te hobbelig. Dat maakt het rijden hier plezierig.

Q: Giancarlo vertelde dat zijn motor het wat op kracht moest inboeten. Hoe zit dat bij jou?
Hetzelfde. De kracht was wat minder door de hoge temperaturen en de hoge vochtigheidsgraad hier. In Australi� verbruikte ik denk ik wat te veel van de banden omdat ik met Rubens aan het racen was, maar het toerental van de motor bleef op hetzelfde goede niveau. Ik ben er 100% zeker van dat de motor geen probleem zal hebben tijdens de race.

Q: In Australi� verregende de kwalificatie compleet, dit is de eerste �defitge� kwalificatie. Hoe ga je die tegemoet?
Ik ben nu veel zelfverzekerder dan in Australi�. Ik was vrijdag bijna aan het huilen en nu lach ik. Ik denk dat ik in Australi� op vrijdag en zaterdagochtend vrij competitief was, net als hier, maar dan kwam die rampzalige kwalificatiesessie en kon ik niet het volle potentieel tonen van de wagen. Gelukkig had ik toen een hele goeie race. Hier in de normale omstandigheden moeten we opnieuw laten zien dat de beide Renault�s in de top drie plaats kunnen nemen en dat is fantastisch voor het team.

Q: Jarno, dit is duidelijk een bevestiging van de snelheid van de Toyota over ��n ronde. Is dat verrassend voor jou?
Niet echt. Vanochtend waren we competitief en gedurende het hele weekend hebben we al goed gepresteerd. Ik wil het team bedanken want in de fabriek hebben ze heel hard gewerkt om een nieuw arodynamisch pakket samen te stellen, we gaan vooruit en dat is wat ik in het begin van het seizoen verwachtte. In de toekomst zullen we nog meer verbeteren, iedereen werkt er hard voor om een snelle en betrouwbare wagen te leveren. Hopelijk houdt die het dan ook tijdens de race.

Q: In Australi� had je een probleem, tja, dat je niet echt achteruit ging �
Welja, in Australi� was er iets dat we niet verwachtten. We, ik, hadden een probleem met een van de rechterachterbanden die het einde van de race moeilijk maakte. Al van na de eerste serie pitstops, maar hier is het denk ik wat anders dus we moeten gewoon afwachten en zien wat er gebeurd.

Q: Je bent er vrij zeker van dat je je snelheid kan behouden tijdens de race?
Ik denk het wel, de wagen is vrij betrouwbaar over lange afstanden. Eigenlijk kan je met de warmte vanalles verwachten en enig probleem met de banden is slecht voor deze races, vermits je ze niet meer mag wisselen.

Q: Giancarlo, derde. Ben je blij met dat resultaat?
Jawel, eerlijk waar. Ik had wat onderstuur en ik maakte enkele foutjes, maar afgezien van dat is de derde plaats een uitstekend resultaat. Fernando is de snelste vandaag en dat betekend dat Renault nog altijd sterk staat, want dit is een belangrijk circuit.  Er zijn veel bochten waar je zowel aan hoge snelheid als aan lage snelheid doorgaat. Dus het potentieel is heel goed. Gisteren was de balans niet fantastisch, maar vandaag was het beter. We zijnerg optimistisch voor de race. We hebben nog een belangrijke kwalificatiesessie voor de boeg morgen, die met veel benzine wordt verreden, dus het ziet er goed uit.

Q: Je doel is natuurlijk de polepositie overnemen van Fernando. Hoe ga je morgen tegemoet?
Ik doe mijn best. Het gaat anders zijn met veel benzine. Het is belangrijk dat we er volledig voor gaan maar als je een klein foutje maakt is de kans groot dat je niet eens op de eerste drie startrijen start. Het is belangrijk om een foutloze ronde te rijden, ik hoop nog op de eerste startrij. We zullen morgen zien.

Q: Had je weinig benzine aan boord?
Ik had minder benzine dan gisteren maar nog niet leeg zoals tijdens een kwalificatiesessie.

QUESTIONS FROM THE FLOOR

Andrea Cremonesi, La Gazetta dello Sport : Jarno, eerder vertelde je al dat je de tweede plaats opdraagd aan Stefano. Kan je ons een beetje zeggen wie dat is?
Hij was een piloot bij de reddingsdiensten. Gisteren was er ergens een brand in Itali� en hij had het ongeluk om na het landen op het water en weer op te stijgen de elektriciteitskabels te raken.

Jose Carron, La tribune de Geneve : Fernando, kan je wat duidelijkheid geven ? Je zei dat de kracht van de motor na Australi� wat minder was, maar hoeveel precies?
Dat weten we niet. We duwen gewoon het rempedaal naar beneden en dan voelen we het. We kennen de cijfers niet maar dit is altijd al zo geweest, het is normaal. We breken al die records gedurende de winter want dan is de omringende lucht koeler en dan werkt alles beter.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter