Post-kwalificatie persconferentie op zaterdag. Aanwezigen: Fernando Alonso (Renault), Jarno Trulli (Toyota) en Giancarlo Fisichella (Renault).

Q: Fernando, hoe voelt het om hier op voorlopige pole-positie te staan?
Gisteren hadden we enkele kleine problemen, maar de techniekers deden uitstekend werk vannacht om de wagen snel en makkelijk bestuurbaar te krijgen. En nu mag je tijdens de kwalificatie geen foutje maken tijdens die ene snelle ronde, maar je moet er wel voor gaan. Niet alleen vandaag trouwens, je moet voor morgen een (kleine) voorsprong hebben en dat is niet zo makkelijk, maar uiteindelijk heb ik een goede ronde neergezet en deze eerste plaats is een fantastisch resultaat voor ons.

Q: De tijden lagen erg dicht bij elkaar. Iedereen rijd met weinig benzine, nieuwe banden en het was erg, erg dicht bij elkaar�
Ja, heel erg dicht bij elkaar. Sinds gisteren rijdt iedereen hier dicht bij elkaar. De tijden liggen niet ver van elkaar en misschien is het dit jaar wel het dichtste dat we tot nog toen hier in Sepang hebben gezien. Dat maakt de kwalificatie interessant, eveneens voor morgen.

Q: Jarno, je was de snelste vanochtend. In Melbourne kon het nog door de regen zijn, maar nu kunnen we niet meer twijfelen over je snelheid en die goede ronden dat je neerzet.
Ik ben tevreden met het resultaat en zeker voor het team, die erg hard gewerkt hebben om mij een nieuw aerodynamisch pakket te geven voor deze race. We zien er competitief uit. Op dit moment heb ik wat gemengde gevoelens. Natuurlijk ben ik blij met het resultaat, maar ik heb net bericht vernomen dat een van mijn vrienden in Itali� is overleden. Daarom wil ik deze tweede plaats opdragen aan Stefano.

Q: Giancarlo, na de zege in Australi� gaat het terug voort voor het Renault-team. Kan je ons wat vertellen over die ronde op het einde van de sessie?
Ja, het was niet slecht. Het is leuk om hier terug te zijn. We zijn nog steeds competitief, we kunnen nog steeds om podiumplaatsen vechten en misschien zelfs opnieuw de race winnen. Ik ben derde snelste en ondanks enkele kleine foutjes door wat onderstuur is het helemaal niet slecht. Ik ben er blij mee. Het ik plezierig om hier met Fernando en Jarno te zitten. Morgen is er opnieuw een belangrijke kwalificatiesessie. Zelfs met veel benzine zal de balans�ik bedoel, het potentieel was er wel gisteren, het was goed, misschien was de balans niet optimaal maar vandaag was het al veel beter en voor morgen zijn we vrij optimistisch.

Q: Met de nieuwe motorenregels begaan we een nieuw stukje territorium in de Formule 1. Je rijdt nu rond met dezelfde motor als die waarmee je de Australische Grand Prix won. Hoe voelt dat, twee races met dezelfde motor?
Om eerlijk te zijn, toen ik gisteren voluit ging had ik wat schrik want het vermogen is minder want het is hier veel warmer dan in Australi�. Maar de motor is nog voldoende, hij is nog sterk genoeg. Ik heb de motor gespaard in Melbourne dus denk ik dat die nog vrij vers is. Je weet nooit, maar ik heb daar een goed gevoel over.

Q: Fernando, terug naar jou. Het was 53�Celsius op de baan toen je naar buiten reed. Kan je ons vertellen hoe dat voelt uit oogpunt van de coureurs en van de wagen?
Het is wat moeilijker om met die hoge temperaturen te rijden. Het sturen is zwaarder geworden, en door de overstuur dat je krijgt zal het belangrijk worden morgen, zeker met dat ene setje banden. Voor de coureurs is het denk ik allemaal hetzelfde: hele hoge temperaturen in de cockpit, we zweten enorm veel in de helm en in de overalls en dat is wat minder prettig om te rijden, maar ik hou wel van Sepang en dan vergeet je die dingen snel. Dan maakt het niet uit of het nu heel warm is of niet.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter