Sergio Perèz is tevreden over hoe alles verloopt bij Force India dit jaar. De Mexicaan scoorde in Bakoe zijn tweede podium van het seizoen en hij scoorde voor de vijfde race op rij punten.

De Force India rijder had een zeer goede kwalificatie op zaterdag, waarin hij uiteindelijk de tweede tijd klokte in Q3. Het zag er dus goed uit voor een nieuwe stunt, maar door het wisselen van zijn versnellingsbak moest hij toch vijf plaatsen achteruit. Perèz liet het niet aan zijn hart komen en reed een ijzersterke grand prix.

In de slotfase van de race ging Perèz nog Räikkönen voorbij voor de derde plaats, al was dat manoeuvre niet noodzakelijk aangezien de Fin een tijdstraf had van vijf seconden. Perèz wilde echter duidelijk maken, dat hij de betere was en plaatste zijn manoeuvre bij het ingaan van bocht 1.

Perèz presteerde heel het weekend sterk en hij wist op vrijdag al dat een podium mogelijk was op zondag. Hij prees ook de “briljante” samenwerking met zijn team.

Ik wist dat het podium mogelijk was zondag, maar we moesten er hard voor werken, verklaarde Perèz. Een belangrijk punt in de race was mijn goede start, waarbij ik een Williams (Massa) en een Toro Rosso (Kvyat) kon inhalen.

In de eerste stint had ik problemen met graining op de superzachte band, en we moesten snel een beslissing nemen of we gingen wachten op verbetering of dat we snel onze strategie zouden omgooien en een snelle stop zouden doen. Uiteindelijk kozen we de eerste optie, die de juiste was. Wanneer ik uit de pits kwam was het wel moeilijk mijn zachte banden op temperatuur te krijgen en had ik het moeilijk om Hamilton achter me te houden.

Ik pushte zo hard ik kon om van hem weg te rijden en daarna focuste ik me op mijn banden. Toen ik bij Räikkönen kwam wist ik dat hij een tijdstraf had, maar in de laatste ronde kwam ik zo dicht dat ik bijna niet meer anders kon dan hem inhalen, en dus deed ik dat ook.

Om nu al voor de tweede keer op het podium te staan dit seizoen voelt fantastisch. Het team heeft fantastisch werk geleverd en we hebben een geweldige wagen.

Het is opvallend dat Force India nu plots zo goed presteert. Tijdens de eerste vijf grand prix boekte het team slechts veertien punten en stond het nog achter Toro Rosso en Haas in het kampioenschap. Zelfs voelden ze de hete adem van McLaren in hun nek. Drie grand prixs verder ziet het er plots veel beter uit voor Force India en staan ze geïsoleerd op plaats vijf. Williams zal nog moeten uitkijken, want de achterstand van Force India op het Britse team smelt als sneeuw voor de zon.

Wat dit nog opvallender maakt is dat Force India podia pakte in Monaco en Bakoe. Beiden zijn stratencircuits, maar met heel andere karakteristieken. Monaco is het traagste circuit op de kalender terwijl Bakoe bij de snelsten hoort. Het is vreemd dat een wagen die zo all-round presteert het zo moeilijk kon hebben in het seizoensbegin. Nu is de vraag enkel nog hoe goed Force India kan presteren op snelle circuits met hoge downforce bochten, want die bochten waren gelimiteerd in aantal in Bakoe. Silverstone wordt allicht een belangrijke test voor hen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!