MP Motorsport is in de zesde ronde van het GP2-kampioenschap een dubbele podiumfinish misgelopen. Twee hoogst chaotische herstarts na een neutralisatieperiode verpestten op het stratencircuit van Bakoe een tot dan toe voortreffelijke race voor beide auto’s van het team.

De eerste helft van de sprintrace op het gloednieuwe circuit zag het ernaar uit dat MP’s Nederlandse coureur Daniël de Jong naar het podium zou rijden. Nadat hij voor het eerst in zijn GP2-carrière van pole was vertrokken, reed De Jong op een sterke tweede plaats, met teamgenoot Oliver Rowland in zijn sporen op de derde plaats.

Alles liep helaas mis in de tiende en twaalfde ronde, toen leider in de wedstrijd Nobuharu Matsushita bij twee herstarts rare trucs uithaalde. In het eerste geval leidde dat tot blokkerende remmen bij De Jong, die rechtuit ging in de eerste bocht. In het tweede geval werd Rowland door een andere auto aangetikt. Beide keren leidde dat tot een gedwongen pitstop, waardoor De Jong en Rowland niet verder kwamen dan de veertiende en vijftiende plaats.

Na de race oordeelde de wedstrijdleiding dat Matsushita gevaarlijk had gereden, met diverse aanrijdingen tussen zijn rivalen tot gevolg. Hij werd vervolgens uitgesloten van deelname in het volgende GP2-raceweekend, begin juli op de Red-Bull-Ring in Oostenrijk.

In de vijfde ronde van het kampioenschap eindigde Rowland als vierde, al zag het er lange tijd naar uit dat hij als derde zou finishen. De Jong reed een fantastische wedstrijd: na als zeventiende te zijn gestart, baande hij zich een weg naar voren om als achtste over de streep te komen.

We weten dat we in beide wedstrijden op het podium hadden moeten staan, aldus teammanager Sander Dorsman. Maar het goede nieuws is de snelheid die Oli en Daniël aan de dag hebben gelegd – beide coureurs reden voortreffelijk. Ze lieten allebei zien waartoe ze in staat zijn en het team heeft het ook goed gedaan. Het is weliswaar frustrerend dat we buiten onze schuld het podium zijn misgelopen, maar we hebben na zo’n sterk weekend veel vertrouwen in de rest van het seizoen.

Oliver Rowland, gesteund door de Racing Steps Foundation en de Renault Sport Academy, stond in de bovenste regionen tijdens de hele kwalificatiesessie, die halverwege door een rode vlag werd onderbroken. Rowland pakte uiteindelijk de zesde startplaats voor de eerste race van het weekend. De Jong eindigde met een zeventiende tijd.

De hoofdrace van zaterdag begon met volop drama toen een handvol auto’s in de eerste bocht met elkaar in contact kwamen. Dat bracht onmiddellijk de safety car naar buiten. Rowland maakte een prima start en greep meteen de vierde plaats, maar achter hem ging het voor vele auto’s direct mis. De Jong wist maar net de spinnende auto van Norman Nato te ontwijken. Dat pakte gunstig voor hem uit, want hij belandde zo op de elfde plaats.

In de derde ronde werd de neutralisatie opgeheven. Rowland greep meteen zijn kans en passeerde Antonio Giovinazzi in de eerste bocht. De Jong sloeg eveneens zijn slag: na enkele goede passeeracties eindigde hij zijn eerste volle ronde op snelheid op de achtste plaats.

Enkele ronden later moest de safety car opnieuw verschijnen, nu precies op het moment dat het pitvenster opening. Bijna alle auto’s doken naar binnen om te wisselen van de supersofts naar de medium-compound. Rowland kwam als derde terug de baan op en lag op de vijfde plaats, achter twee auto’s die ervoor hadden gekozen om niet te pitten. De Jong kwam terug op de twaalfde plaats.

In de achtste ronde vertrok de safety car, maar een ronde later was hij alweer terug nadat een auto was stilgevallen op de baan. Na de derde herstart (in de elfde ronde) lag Rowland vierde (derde van de auto’s die al een pitstop hadden gemaakt), terwijl De Jong naar de negende plaats was opgeklommen.

Opnieuw maakte Rowland de perfecte herstart door in de eerste bocht in één manoeuvre zowel Nabil Jeffri als Matsushita te verschalken. De Jong schoof even op naar de achtste plaats, maar Mitch Evans zette hem verderop in de ronde weer terug. Na 14 ronden raakte Rowland zijn tweede plaats kwijt, terwijl De Jong vastzat achter Evans en Jeffri. Toch keerde hij terug in de top-acht toen Jeffri zich in de derde bocht verremde en rechtdoor schoot.

Vijf ronden later zagen we de safety car voor de vierde keer verschijnen. Rowland lag nog steeds derde, maar De Jong had door bandenslijtage enkele plaatsen verloren en lag elfde. Daarom koos hij ervoor om tijdens de neutralisatie opnieuw banden te wisselen. In de pits haalde hij een gebruikt setje supersofts.

In de vijfentwintigste ronde werden de groene vlaggen weer gezwaaid. Leider in de wedstrijd Giovinazzi gaf pas op het laatst gas, zodat de rest van het veld als een harmonica in elkaar vouwde. Rowland verloor daardoor zijn podiumpositie, hoewel hij van zijn twee verloren plaatsen er nog eentje wist goed te maken.

Doordat de safety car lang buiten bleef, kon De Jong niet het maximale uit zijn bandenwissel halen, maar hij klom toch nog de top-acht binnen. Zo scoorde hij voor de tweede keer dit seizoen punten, na een van zijn beste GP2-wedstrijden tot nu toe. Op Monaco reed De Jong ook al in de punten.

De Red-Bull-Ring in Oostenrijk is de volgende bestemming op de GP2-kalender. In het weekend van 2-3 juli vinden daar de zevende en achtste race van het seizoen plaats.

GP2-rijderskampioenschap 2016 (na zes wedstrijden):

7e Oliver Rowland, 34 punten; 16e Daniël de Jong, 6 punten

GP2-teamkampioenschap 2016 (na zes wedstrijden):
6e MP Motorsport, 40 punten


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.