Volgens Autosport hoeven we niet lang meer te wachten op een bekendmaking van een mogelijk overname van het Lotus F1 Team door Renault. Beide partijen zouden in de laatste fase zitten van de onderhandelingen. Resultaat zou dus zijn dat Renault terugkeert als volwaardig fabrieksteam in de F1, dit na drie jaar toekijken als motorleverancier.

Bronnen melden dat de verhoudingen als volgt zouden zijn: Renault zelf neemt 65% van de aandelen in handen, huidig eigenaar Gerard Lopez zou nog 25% overhouden terwijl Renault ambassadeur en viervoudig wereldkampioen Alain Prost de laatste 10% zou bemachtigen. Renault zou meteen 7,5 miljoen op tafel leggen en het overige bedrag over een periode van tien jaar betalen.

Het ziet er dus naar uit dat Renault een gelijkaardige structuur voor ogen heeft zoals Mercedes, waar kaderpersoneel Toto Wolff and Niki Lauda ook aandelen bezitten in het team.

De top van Renault, geleid door CEO Carlos Ghosn zou een mooi sponsorpakket hebben samengesteld een een budget ter beschikking willen stellen voor het team dat gelijkaardig is aan dat van Mercedes en Red Bull.

Een van de belangrijkste redenen om voor Lotus te gaan is het feit dat Renault heel goed weet wat voor faciliteiten er in Enstone staan. Ze hebben namelijk de meeste zelf gebouwd in het tijdperk dat ze er zelf nog eigenaar waren.

Er zijn echter nog enkele heikele punten die besproken moeten worden. Welke coureurs men in dienst neemt is er een van. Romain Grosjean, die al gans zijn leven aan Enstone en Renaul gelinkt is zou zonder al te veel problemen mogen blijven. Maldonado zijn sponsoren (PDVSA) zouden nog druk bezig zijn met onderhandeling om ervoor te zorgen dat de Venezolaan mag blijven. Het is nog maar de vraag of Renault zin heeft om met Pastor in zee te gaan. Zijn reputatie als brokkenpiloot helpt hier niet echt bij.

Verder zijn er nog de contracten met Red Bull en Toro Rosso die lopen tot eind 2016. Het zou een mooie extra inkomstenstroom zijn voor het Renault maar het contract met Red Bull baart zorgen. Hierin staat namelijk dat Red Bull ten allen tijden prioriteit heeft. Niet evident als je je focust op je eigen fabrieksteam.

Een mogelijk oplossing hiervoor is dat het team in 2016 nog gebruik maakt van de Mercedes krachtbron die nu in de Lotus geschroeft zit. Dit zou geen al te groot probleem zijn aangezien Renault goede relaties heeft met Mercedes als het op wagens voor de weg aankomt. Mogelijk kan dan het contract van Lotus met Mercedes in 2017 doorgeschoven worden naar Red Bull.

Indien het altijd goed geïnformeerde Autosport gelijk heeft met deze beweringen dan geeft het betalingsplan van Renault weer dat er een gegarandeerde aanwezigheid is van de Franse constructeur voor de komende tien jaar in de Formule 1.

Bron Plaatje: autosportfoto.sk

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!