Het Michelinmannetje gekrenkt in de VSNa de farce van vorig weekend, heeft Michelin het onderzoek naar de oorzaak van het slechte presteren van de banden be�indigd. De conclusie: “Intrinsiek waren de banden niet slecht, maar ze waren onvoldoende geschikt voor de extreme race-omstandigheden in bocht 13 van het circuit dit jaar.”

Vandaag, dinsdag, heeft Michelin een verklaring afgelegd, waarin de bandenfabrikant toegeeft dat de ingenieurs de druk op de linkerachterband door die bewuste/beruchte bocht zwaar onderschat hebben. Daarbij suggereren ze waarschijnlijk dat verschillende aspecten meespeelden in de verkeerde berekeningen. Hierbij rekenen we de nieuwe regels, de nieuwe a�rodynamica van de wagens en de nieuwe asfaltlaag voor 2005.

“Het probleem was dat we de extreme verzwaring voor de banden in bocht 13 in de specifieke context van 2005 onderschat hebben,” aldus Pierre Dupasquier.

Het onderzoek heeft de beslissing niet te racen overigens alleen maar ondersteund volgens Michelin.

Voor volgende races in Amerika vraagt de bandenproducent dat er in de toekomst getest mag worden op het circuit van Indianapolis. Samen met de veranderingen aan het simulatiemodel voor overhellende bochten, moet dat genoeg zijn om incidenten als deze de voorkomen in de toekomst. Ook de banden voor de komende races dit jaar zullen veilig en competitief genoeg zijn volgens Michelin.

Pierre Dupasquier ging als volgt verder: “We zijn dankbaar voor onze partners voor hun werk met ons tot op het laatste moment, om een oplossing te zoeken om de race te laten doorgaan in volledige veiligheid. We vinden het jammer dat de toeschouwers geen spannende race kregen.”

“Maar, trouw aan haar principes, heeft Michelin geen veiligheid opgeofferd voor snelheid,” zo be�indigde de Michelin-motorsportdirecteur zijn verklaring.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter