Het is duidelijk dat de aanhoudende stroom geruchten rond Lewis Hamilton links en rechts door de paddock van Monza heen fladdert. Silly Season 2012 was lange tijd een rustig voortkabbelend beekje maar is sinds Eddie Jordan een spreekwoordelijke bom liet vallen veranderd in een woelige waterval waarover iedereen een mening heeft. De flamboyante Ierse ex-teambaas wist het eerder deze week zeker: Hamilton scheurt volgend jaar in een Mercedes over de baan.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh haalt zijn schouders enigszins minachtend op over het verhaal rond het mogelijke verlies van de door zijn team opgeleide stercoureur. Ieder verhaal dat begint met: ‘Eddie Jordan meent dat…’, is per definitie twijfelachtig, meent Whitmarsh.

Jordan’s televisie-collega David Coulthard is het daar niet mee eens: Eddie heeft een reputatie wel eens sterke teksten te uiten, zegt de oud-coureur, maar hij weet meestal als eerste waar rijders het volgende seizoen naar toe gaan. Hij heeft overal in de sport zo zijn tipgevers en bovendien is Hamilton’s manager Simon Fuller een goede vriend van hem. DC meent dan ook dat Jordan’s scoop niet zomaar als onzin weggewuifd kan worden. Ik kan me niet herinneren dat Eddie ooit mis heeft gezeten wanneer hij zo zijn nek uitstak. Hij had bijvoorbeeld ook gelijk toen hij drie jaar terug zei dat Schumacher terug zou keren in de sport.

Mercedes-topman Norberg Haug haalt zijn schouders op over alle opwinding. Natuurlijk denken we wel eens na over alternatieven voor wanneer Schumacher stopt, zegt de Duitser die momenteel ‘open’ en ‘eerlijke’ gesprekken zegt te voeren met de Duitse recordkampioen op leeftijd. Lewis is opgegroeid bij McLaren en Mercedes, we werkten al samen toen hij twaalf jaar oud was. Maar aan de hand daarvan kan je natuurlijk niet concluderen dat hij weer bij ons terugkomt. Toch klinkt dat nou niet bepaald als een keiharde ontkenning. Ach, gaat Haug verder, zolang er stoelen beschikbaar zijn, zullen de geruchten aan blijven houden. Daar moeten we mee leren leven.

Ondertussen bemoeien ook andere insiders zich met de Hamilton/Mercedes-saga. Zo meent een anoniem gebleven teambaas in The Guardian dat Lewis niet gelukkig is bij McLaren en dus wel weg zal gaan. Hamilton’s teamgenoot Jenson Button denkt dat Lewis mad moet zijn om McLaren om te wisselen voor Mercedes. Button: het zal hém veel meer pijn doen dan dat het mij pijn doet.

Misschien ligt de grootste waarheid wel in de afsluitende woorden van David Coulthard in de Telegraph. Niemand weet of Lewis blijft of gaat. En ik denk eigenlijk dat hij het zelf nog niet eens weet.

Hoe het ook zij, één ding is absoluut zeker: this story will definitely continue…