Mercedes of geen Mercedes. Dat is de vraag. De vraag die ons, Formule 1-krankzinnigen, een weeklang bezig hield. Gaat Lewis Hamilton naar het Duitse team of niet? Alleen Eddie Jordan wist het zeker. De race in Monza kwam voor Lewis zelf dan ook lekker uit: als je met een helm op in je racewagen zit worden er doorgaans weinig vervelende vragen gesteld. En als je er dan toch bent, kun je ook maar beter pole pakken en de race winnen. Staat toch leuk op de CV die je tijdens je solicitatie dan trots aan Ross Brawn en Norbert Haug kunt showen.

Lewis zal het ongetwijfeld ontkennen, maar heel moeilijk was deze zege niet. De McLaren-Mercedes combinatie was een weekend lang zo’n beetje de snelste van het hele spul. De enige die misschien in de buurt kon komen was Fernando Alonso. De Spaanse klassementsleider in de Ferrari moest echter door problemen naar eigen zeggen de ‘makkelijkste pole van het jaar’ aan Hamilton laten. Diens kansen op een zege werden dus reeds op zaterdag met een klauwhamer aan gruzelementen gemept.

Niet dat Fernando na afloop van Monza met een nog langer gezicht dan gebruikelijk door de paddock zal lopen. De voormalig kampioen zag concurrenten Jenson Button, Sebastian Vettel en Mark Webber hun kapotte wagens verlaten om puntloos en mopperend terug te reizen naar Engeland, Duitsland en Australie. De vorige week in Spa nog winnende Button verloor vanmiddag niet alleen zijn aandrijving maar ook zijn kampioensschapskansen. Die zijn definitief voorbij, daar hoeven we Char niet voor te raadplegen.

Vettel zal misschien wel de grootste moppersmurf van de drie verliezers zijn. Niet alleen moest hij zijn wagen in het gras parkeren, hij werd ook nog eens op de vingers getikt door de wedstrijdleiding omdat hij Alonso nogal bruusk langs de baan elleboogde. En inderdaad, het was een hachelijk moment dat de vele Italiaanse tifosi hartkloppingen, zweetaanvallen en duizelingen bezorgte. De quattro stagioni’s van een avond eerder konden nauwelijks binnen gehouden worden. Maar Alonso zou Alonso niet zijn als hij zijn op hol geslagen bolide niet met een uiterste inspanning terug op het heilige asfalt van de Italiaanse racetempel kon krijgen.

Even schrikken was het dus wel, die wat onvriendelijke actie van de verdedigend wereldkampioen. Maar wie zegt dat autoracen vriendelijk moet zijn? Fernando Alonso zelf in ieder geval niet. Want twaalf maanden terug deed zich hetzelfde moment voor, met dezelfde twee wagens. Een rode met een steigerend paard en een blauwe met een briesende stier. Alleen was het toen het paard die de stier zand deed happen in plaats van andersom. Zoals bekend snappen de stewards echter niet altijd even veel van racen en dus mocht een ongetwijfeld ziedende Vettel een volledig belachelijk ritje door de pitstraat maken. Maar ja, dat zijn de aangescherpte regels, die echter niet bleken te gelden voor Paul di Resta toen de Schot Bruno Senna naast de baan duwde.

Ondertussen was de als dertiende gestarte Sergio Perez naar voren geslopen. Halverwege de race pakte hij, toen iedereen eventjes naar binnendook voor vers rubber, zelfs even de leiding over van de verbaasde Hamilton. Die kon hij niet lang vasthouden, maar het deerde de Mexicaan allerminst. Met nog maar een handjevol rondes te gaan reden de beide Ferrari’s voor hem. De achterste was die van Massa, de man die Perez ook naast de baan in het vizier schijnt te hebben. Of het zijn kansen op een overstap naar Maranello goed heeft gedaan, valt te betwijfelen, maar Perez schoot langs Massa alsof de Braziliaan in een Daf 66 met kipcaravan reed in plaats van in een peperdure Ferrari F2012.

Alonso, die het duel in zijn spiegels met groeiende belangstelling had gevolgd, wist toen al hoe laat het was in Noord-Italie: die tweede plek zou hij niet kunnen vasthouden. En zo bleek. Niet veel later stoof supersnelle Sergio met zijn onversleten Pirelli’s ook maar meteen voorbij aan zijn taalgenoot. De tienduizenden Tifosi riepen Perez massaal uit tot figlio di puttana, al heb ik persoonlijk geen idee wat Perez’ moeder voor de kost doet.

Ondertussen blijft het seizoen 2012 een merkwaardige tombola. Button en Vettel wonnen vorige week nog glorieus op Spa, maar verloren dik op Monza. Hamilton en Alonso deden het precies andersom. Over twee weken staat Singapore op het racemenu. Aan een voorspelling waag ik me niet meer. Ik ben Eddie Jordan immers niet.