De Italianen zijn boos op de FIA en de Italiaanse pers is niet mals na de uitspraak van de World Motorsport Council. Gisteren oordeelden zij dat McLaren onschuldig is, ondanks de vele bewijzen.

Schandalig! roept de voorpagina van La Gazetta dello Sport. Choquerend. McLaren is wel schuldig maar komt er zonder een straf van af. De FIA erkende dat McLaren de sportieve regels overtreden heeft, met het bezit van de Ferrari-documenten. Nochtans werden ze niet bestraft, wat dus wilt zeggen dat spionage toegelaten is en onbestraft blijft. Het is een schandalig verdicht en geeft vrijheid aan spionage. Beeld je in dat je een wagen steelt en die wordt teruggevonden in de tuin van je buurman. Jij waarschuwt zelf de politie, en zij komen de diefstal dan vaststellen. Maar omdat de dief laat zien dat hij de wagen niet gebruikt heeft, wordt hij vrijgesproken. Dat is exact hetzelfde zoals nu gebeurd is. En dat is ronduit schandalig te noemen in een wereldlijke sport die ons telkens opnieuw een andere reden geeft om er aan te gaan twijfelen. Ze blijven steeds verschillende maatstaffen gebruiken in de meest verschillende situaties, wat genoeg is om dankzij ethische redenen de sport te vernietigen.

Politieke beslissingen ondermijnen de formule, schrijft La Repubblica. McLaren vrijgesproken… hoe is het mogelijk?! Ze hadden 780 pagina’s uit Ferrari documenten gekopieerd waarop volledig uitgewerkte plannen stonden. En zij worden vrijgesproken! De beslissing lijkt onbegrijpelijk maar kan simpel verklaard worden: De 26 leden hoopten met hun beslissing een groot internationaal sportevenement als de Formule 1 niet te ondermijnen. Ze faalden. McLaren ontsnapte aan een puntenvermindering omdat de FIA weigerde tussen beide te komen in een sport die een hernieuwde populariteit kent sinds de komst van, toevallig of niet, McLaren’s nieuwe wonderboy Lewis Hamilton.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter