* Dat hopen we toch want wie gaat er niet eens af en toe in zo’n kartje doen alsof hij Alonso, Raikkonen of Schumacher noemt? “Onze” Daan Vanhamme trekt volgende week naar Phoenix in de US of A voor het Wereldkampioenschap Indoor Karten. Tijd om een schorre stem boven te halen en hem even te vragen wie, wat, waar en vooral: waarom?

Hoe komt een mens op het WK Karting terecht?

Wel vrij simpel eigelijk; via het Belgisch kampioenschap. Het team dat nu naar het wereldkampioenschap gaat is ontstaan uit coureurs die allemaal meereden in het BK. Het voordeel was dat de communicatie zo een stuk makkelijker liep omdat we elkaar op dezelfde momenten tegenkwamen. Het was geen voorwaarde om eerst het Belgisch kampioenschap mee te rijden, het team is er gewoon spontaan uit gegroeid.

Dit is waarschijnlijk ook een van de weinige keren dat ik de kans krijg om aan een wereldkampioenschap deel te nemen en die kans grijp ik dan ook met beide handen. Zeker met een team zoals we nu hebben, waarmee we redelijk veel kansen hebben.

Wereldkampioen worden is de droom, maar is dat ook de doelstelling?

Het doel voor het WK is minstens top tien of top vijf te halen. In ons team rijdt er heel wat talent rond waarmee we zelfs podiumplaats(en) kunnen halen. Van onze concurrenten weten we jammer genoeg niets of niet veel, dat moeten we ter plaatse nog uitzoeken. Maar ik geloof zeker in de kansen van dit team. Ook in het kampioenschap voor teams en het landenkampioenschap kunnen we hoog eindigen.

Hoe steekt het kampioenschap in elkaar?

Er wordt vier dagen geracet. We worden in groepen verdeeld, en elke groep rijdt drie races van een uurtje. Die races worden tijdens de eerste drie dagen (van donderdag tot zaterdag) gehouden. Op zondag rijden de beste 25 coureurs de finalerace die anderhalf uur duurt. Diegene die gedurende die vier dagen het meeste punten behaald heeft is wereldkampioen.

Hoe bereid je jezelf voor? Zijn er vrije trainingen?

Er zijn geen officiële trainingen, maar wij gaan er vanaf maandag tot woensdag trainen. Wennen aan de temperatuur, de karts leren kennen, het circuit leren kennen, enzovoort. Het overgrote deel van de deelnemers gaat die dagen ook trainen, dus dan kunnen we al wat bekijken wat onze kansen zijn.

Wie wordt er wereldkampioen?

Ik hoop uiteraard dat een Belg wereldkampioen wordt maar vermits we onze concurrenten nog nooit aan het werk hebben gezien weten we totaal niet hoe goed die coureurs zijn. De Oostenrijkers zijn de afgelopen twee jaar wereldkampioen geworden, dus die moeten we zeker in het oog houden. De plaatselijke rijders misschien, of een Braziliaan.

Daan zal ons elke morgen, of avond voor hem, op de hoogte houden via zijn blog hier op F1pits. Niet te missen!

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter