De nieuwe turbomotor die vanaf 2013 ingevoerd gaat worden zorgt voor veel stof tot discussie binnen de F1-wereld. Dat Renault een voorstander is was al langer bekend. Na de aankondiging lieten ook Volkswagen en Honda zich positief uit over de ontwikkelingen. Ferrari is echter sceptisch. Luca di Montezemolo liet al weten een motor met vier cilinders ‘armetierig’ te vinden voor de koningsklasse.

Ook Niki Lauda heeft zijn twijfels over de nieuwe motorreglementen. Ik maak me nogal zorgen over het geluid van de motor, zegt de drievoudig wereldkampioen in Bild am Sonntag. Het geluid van een F1-wagen is altijd uniek geweest. Hopelijk krijgen we nu meer te horen dan een zacht gebrom.

De teambaas van Team Lotus, Tony Fernandes, is echter wel positief. Hij vind de groene, energiezuinige motoren een flinke stap voorwaarts voor de sport. Fernandes is ervan overtuigd dat de kritiek van velen op de vervuilende F1 nu zal verstommen en de autofabrikanten hernieuwde interesse in de sport zullen krijgen.

Ik vind het geweldig nieuws en ben er heel blij mee, aldus Fernandes aan Autosport. F1 speelt niet alleen in op de ontwikkelingen in de autoindustrie maar beantwoord ook de roep om een beter milieu. We hebben hele slimme ingenieurs in deze sport en die kunnen zich nu ook bezig houden met het schoner maken van de wereld.

Een brandstof besparing van 35% is geweldig. Stel je voor dat autofabrikanten dat ook kunnen doen bij hun straatmodellen, gaat de Lotus teambaas verder. Ik hoop nu ook dat de banden dezelfde afmetingen gaan krijgen als bij straatauto’s zodat ook de bandenfabrikanten kunnen profiteren van de in de F1 opgedane kennis.