Als het van BMW.Sauber zou afhangen mag Kubica zondag aan de race starten. Het Duits-Zwitserse team heeft de 22-jarige Pool groen licht gegeven om te racen. Maandag mocht Kubica het Sacre-Coeur ziekenhuis in Montréal verlaten en volgens de plaatselijke dokters is hij in staat om terug achter het stuur van zijn BMW.Sauber te kruipen. Of het zover komt is nog maar een vraag. Volgens de zwarte doos, die sinds enkele jaren ook verplicht is in een Formule 1-wagen, zou de impact meer dan 28G bedragen, onder een hoek van iets minder dan 90°. Een ingenieur van BMW vertelde dat de impact van de klap wel duidelijk veel meer was dan 28G, gezien de schade aan de wagen. Radio-Canada zou een impact van 40G hebben opgemeten. In mijn tijd konden ze je gewoon van de muur schrapen na zo’n klap, verteld Niki Lauda. Of Kubica zijn crash zelf al opnieuw gezien heeft? Ik heb de crash gezien toen ik in de wagen zat.

Donderdag ondergaat Kubica een 25 minuten durend onderzoek door de medische staf van de FIA. Daar worden zijn reactiesnelheid, coördinatie en mentale staat. Nadien worden die resultaten vergeleken met de controletest, opgemeten door de resultaten van alle coureurs, die jaarlijks zo’n test ondergaan. Intussen heeft een sportpsycholoog al laten weten dat Kubica de Grand Prix in Indianapolis beter aan zich voorbij laat gaan. Dokter Bernd Kabelka vertelde aan de Duitse roddelpers van Bild dat het afgeraden is om nu al terug in een Formule 1-wagen te stappen.

Kans op een blijvend letsel

Hij riskeert een grotere blessure als hij opnieuw een crash zou meemaken in Indianapolis, verteld Kabelka. Ralf Schumacher maakte het drie jaar geleden al mee, toen hij bewusteloos geraakte en ook moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Als Kubica opnieuw crasht maakt hij kans om zijn zenuwstelsel aan te tasten. Stukken geheugen die hij kwijt kan geraken, en zijn zichtbaarheid kan verminderen. In het ergste geval kunnen zijn hersenen beginnen opzwellen en dat is fataal. Ik beschouw het als enorm gevaarlijk om hem nu al opnieuw te laten rijden. Ook voormalige Formule 1-dokter Professor Sidney Watkins heeft intussen een soortgelijke verklaring afgelegd. Als Kubica nu met zijn lichte hersenschudding in de wagen stapt, en hij crasht opnieuw, zijn er enorm grote risico’s aan verbonden. Een tweede hersenschudding vergroot de kans op blijvende letsels.

Intussen zijn zowel Sebastian Vettel als Timo Glock opgeroepen om stante pede naar de Verenigde Staten te vliegen. Hoewel Kubica’s naam en helm al bovenaan de garages zijn geschilderd wil het team toch op alles voorbereid zijn. De dokter op het circuit van Indianapolis heeft de laatste beslissing, zegt BMW-teambaas Mario Theissen. We zijn voorbereid op de mogelijkheid dat Robert niet zal mogen rijden. Maar natuurlijk hopen we allemaal dat hij zal kunnen plaats nemen. Het ideale scenario is dat we allemaal het ongeluk achter ons kunnen laten met een goed resultaat in de race.

Morgenavond weten we meer…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter