Dat Renault niet dezelfde coureurs zal behouden was al langer duidelijk. Fisichella werd duidelijk gemaakt dat hij beter moest presteren of hij mocht in 2008 opkrassen. Kovalainen kreeg de meeste kansen om te blijven, maar dat lijkt nu ook al niet meer het geval te zijn. Althans, als we het persagentschap ANSA mogen geloven. Briatore zou hen verteld hebben dat er 60% kans is dat Alonso volgend jaar terug voor Renault rijdt.

Een wissel met Kovalainen lijkt dan ook helemaal niet onwaarschijnlijk, vermits de Fin al een tijdje aan het vrijgekomen McLaren-zitje wordt gelinkt. Mocht dat het geval worden dan kan Fisichella toch blijven, hoor ik velen luidop denken. Toch is dat niet zo evident. Fisichella zijn prestaties zouden vorig seizoen zijn tegengevallen volgens Flavio Briatore. De intussen 34-jarige Italiaan is dan voor de zekerheid maar eens bij Force India langsgegaan om eens voor hen te testen. Natuurlijk wil ik in de Formule 1 blijven, vertelde hij. Ik kijk rond en bekijk de verschillende mogelijkheden. Natuurlijk zijn er andere mogelijkheden dan Renault, er zijn nog veel andere teams maar ik heb nog niets met iemand besproken. Ik heb zelfs nog niet met Briatore gesproken. Op dit moment is hij (Alonso) hier niet en is er nog niets officieel.

Voor Alonso komen de aanbiedingen intussen binnen. Niet alleen Renault zou interesse hebben, maar ook Red Bull en Toyota hebben hem een zitje aangeboden. Wij zijn in het voordeel, verteld Briatore. Wij kennen hem, en hij kent ons. Hij beslist vandaag of morgen waar hij naartoe gaat. Maar het is net als een huwelijk; als je na een scheiding terug samen iets begint is het niet altijd zo gemakkelijk als voordien. Mocht hij terug naar ons komen krijgt hij een nummer één status, en moet hij geen concurrentie van zijn teamgenoot verwachten.

Je kan geen twee favorieten in je team hebben, gaat Briatore verder. De ene is er om te vechten voor de wereldtitel bij de coureurs, de andere moet het team aan de constructeurstitel helpen. Ook over het spionageschandaal waar Renault vernoemd werd vind Briatore overdreven. Waarom moet dat naar de World Motor Sport Council (de wereldraad van de automobielbond)? Wij hebben de betrokken ingenieur (Phil Mackereth) meteen geschorst en we hebben onmiddellijk McLaren en de FIA ingelicht. Als je duizend werknemers in je fabriek hebt kan je ze onmogelijk alle duizend op de vingers kijken met wat ze bezig zijn.

Mocht Alonso naar Renault terugkeren, wie neemt dan het tweede zitje in? Volgens de Italiaanse krant La Gazetta dello Sport heeft Briatore al een stille hint gegeven. Hij is namelijk vol lof over Renault’s testcoureur Nélson Ângelo Piquet, zoon van drievoudig wereldkampioen Nélson Piquet. Over Fisichella of Kovalainen repte hij met geen woord.

We mogen niet vergeten dat Nelsinho tot in de laatste race met Hamilton in strijd was voor de titel in de GP2-Series verleden jaar. Hij heeft een enorm potentieel, hij kan een grote verrassing worden. In vergelijking met Kovalainen had hij een onbestuurbare wagen, maar hij heeft het uitstekend gedaan. We zullen zien…

De kans is dus groot dat er een wissel Alonso-Kovalainen zit aan te komen, dat Fisichella een ander team mag zoeken en dat Renault zijn gedroomde duo Alonso-Piquet kan inzetten volgend jaar.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter