Nu de GP van Europa achter de rug is, is er een conclusie die we kunnen trekken over waar de topteams staan ten opzichte van elkaar. Ferrari heeft de voorbije twee races laten zien dat het een tikkeltje sneller is dan McLaren, maar het schort nog aan de betrouwbaarheid: in 2 races gingen evenveel motoren letterlijk en figuurlijk in rook op. Dat leidt natuurlijk tot bepaalde vragen bij de Scuderia.

Jammer genoeg waren we alweer niet betrouwbaar, zowel op technisch vlak als hoe we gewerkt hebben op de baan, gezien wat er gebeurde tijdens Kimi’s pitstop en het stukgaan van zijn motor, aldus race-directeur Luca Baldisserri. Maar we hebben vandaag twee kanten van de medaille gezien. We hebben een enorm potentieel, zowel het team als de wagen. We kunnen voor alle anderen eindigen, maar als niet alle elementen op hun maximum draaien, dan gooien we belangrijke punten weg die ons duur kunnen komen te staan.

Ook Felipe Massa weet het nog niet goed. De Braziliaan had de voorbije twee races moeten winnen, maar daar kwam een technisch probleem een stokje voor steken. De problemen die Kimi Räikkönen zondag kende, geven geen blijk van beterschap. Wat maakt dat voor de titelstrijd? Wel, betrouwbaarheid maakt deel uit van consistentie, dus als je één probleem hebt, ben je niet consistent. En consistentie is de sleutel tot het kampioenschap. Consistentie betekent prestaties, betrouwbaarheid en ook de rijders, dus ik denk dat al die dingen heel belangrijk zijn aan het einde van het seizoen.

Het omgekeerde tafereel speelt zich momenteel in Woking af. De McLaren MP4/23 lijkt wel erg betrouwbaar, maar is trager dan de Ferrari F2008. Toch ziet WK-leider Lewis Hamilton het nog positief in: Het voorbije anderhalf jaar hebben we een fenomenale betrouwbaarheid gekend. Dat ligt natuurlijk aan het volledige pakket dat heel het team heeft samengesteld. De motor is super en de wagen geweldig. We kunnen ons nu concentreren op het ontwikkelen van de wagen in plaats van ons zorgen te maken over de betrouwbaarheid. Dat is een bonus voor ons.

Wij zitten alvast op het puntje van onze stoel om de ontknoping van het seizoen 2008 te volgen. Het belooft even spannend te zullen worden als vorig jaar.

By peter