“Power is nothing without control”

Een reclameleus van Pirelli, wat alweer enkele jaren oud is. Kennelijk zijn ze deze leus ook vergeten bij Pirelli, want op Silverstone kwam het tot een absoluut dieptepunt voor wat betreft de belabberde prestatie van de ‘kauwgom-banden’ zoals de Pirelli op onze forum door sommige leden wordt genoemd.

Ik blijf eerlijk. De Italianen werken in opdracht van de FIA, die zo meer ‘spannende races’ wilt kunnen voorschotelen. Maar het is Paul Hembrey en de zijnen toch wel aan te rekenen, daar zij toch de experts zijn en de FIA tegengas zouden moeten bieden.

Dat de heren coureurs nu harder moeten werken is alleen maar goed. Ze worden over het algemeen zeer rijkelijk betaald door hun bazen en racen is meer dan alleen maar gas geven en scherp sturen. Maar naast DRS en KERS ook nog banden, die klappen als de coureur over een euromuntje rijdt…dat zijn drie bruggen te ver.

Charlie Whiting stond zelfs op het punt om de race stil te leggen na de verschillende lekke banden. Hij koos er echter uiteindelijk voor om de safety car naar buiten te sturen.

FIA-president Jean Todt, race directeur Whiting en Paul Hembery van Pirelli gingen vlak na het finishen van de race in conclaaf. Na afloop van de race bleek dat Vettel en ook Alonso ternauwernood zijn ontsnapt aan een klapband. Beide coureurs gingen net op tijd naar de pits om hun banden te wisselen, waar na onderzoek een snee in bleek te zitten zoals bij de eerder genoemde vier de oorzaak was van de klapbanden.

Het is te hopen dat er nu passende maatregelen worden genomen.

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner meldde aan de BBC dat er veel vragen zijn betreft de veiligheid en hij hoopt en verwacht dat Pirelli iets aan de situatie zal doen nog voor de Duitse Grand Prix volgende week.

Toch zal vooral Mercedes met argusogen de uitkomst van dit overleg tussen de FIA en Pirelli bekijken. Het bevreemde mij al, dat Ross Brwan diametraal inging tegen de mening van Lewis Hamilton over de banden. Zou Mercedes dan toch zoveel profijt hebben gehad van de testsessie in mei?

Stel dat Pirelli inderdaad de nieuwe compound, want niet meer zou worden ingezet, toch wordt gebruikt. Dan zou Mercedes met haar nieuwe vloer weer terrein verliezen?

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Silverstone.

Red Bull Racing
Vettel [DNF] kreeg te maken met een voorspelling van Fernando Alonso. De Spanjaard herhaalde tot vervelends toe dat Vettel zijn bijdrage qua pech nog moest leveren en vandaag was het zover. Aanvankelijk zag het er niet naar uit. De Duitser had Hamilton in zijn vizier en kreeg P1 in zijn schoot geworpen, nadat de Britse Mercedes-coureur in de achtste ronde de eerste ploffende Pirelli in de race voor zijn rekening moest nemen.

Webber [P2] had weer een van zijn befaamde ‘slow starts’. Sterker, dit was een record want niet eerder verloor de ‘Aussie’ zoveel terrein bij de start van een Grand Prix. Toen was er contact met Grosjean, wat resulteerde in minder downforce. Maar direct naar de pits gaan zou te veel tijd kosten.

Mark beet op zijn tanden, had mazzel met de SC vanwege Vettel [die zijn auto op de baan stilzette] en kreeg in de slotfase bijna Rosberg te pakken.

McLaren
Sergi Perez [DNF]. ‘Checo’ lacht, ‘Checo’ huilt. De Mexicaan noemde het een grote schande voor de sport, dat de banden nog steeds spontaan uit elkaar kunnen klappen. De gemiddelde fan zal het met hem eens zijn.

Button [P13] zag gisteren de bui al hangen. De Brit kan met al zijn ervaring het team van McLaren niet in de juiste richting navigeren, zo lijkt het. Alle positieve PR-praatjes vooraf bleken niets waard te zijn.

Ferrari
Alonso [P3] beschikt over een sterke wil en karakter. Dat zorgde ervoor dat de Spanjaard zichzelf uit kansloos geachte situatie’s kan terug vechten. Toch meende hij dat er normaliter niet kon worden getekend voor een resultaat als vandaag.

Felipe Massa [P6] begon ontzettend sterk aan de race! Een mooie start en veel gewonnen posities. Helaas klopte de pechduivel andermaal bij de Braziliaan aan. Ook Massa mocht terug kruipen naar de pits met een ontplofte Pirelli.

Zonder de klapband had Felipe [ook] naar het podium kunnen rijden.
Mercedes

Rosberg [P1] bevindt zich in de wolken. Dat is duidelijk, want tegenover twee overwinningen staat zijn hoger aangeschreven teamgenoot nog steeds op nul. Rosberg bleef kalm te midden van alle chaos. Hij profiteerde maximal toen de pitsmuur wakker bleek en hem binnen haalde voor de laatste rondes met nieuw rubber.

Lewis Hamilton [P4] was zeer ontevreden. Niet over zijn eigen prestatie’s, maar over de Pirelli’s. Hamilton leek op weg naar een overwinning voor eigen publiek, maar een klapband in de achtste ronde maakte hem kansloos voor P1.

Waar de Brit vroeger wel eens de brui aan gaf, raakte Lewis opnieuw gefocust. Een opmars vanaf de laatste plek naar P4 was het gevolg. Het had weinig gescheeld of Alonso had een plekje aan zijn voormalige teamgenoot moeten inleveren. Toch is een prima dag want Mercedes kan nu definitief mee in de race, ook op snelle banen waar ze vorig jaar en aan het begin van dit jaar de banden na een rondje of 3 opgerookt hadden.

Lotus
Romain Grosjean [DNF]. Opnieuw een DNF voor Romain, al had het team nog geen antwoord op het probleem van de voorvleugel aan het einde van de race. De Fransman claimde plotse verlies van downforce. Bij de start kwam Grosjean nog een oude bekende tegen in de persoon van Webber. Mogelijk is de schade daar begonnen.

Teamgenoot Kimi Räikkönnen [P5] mocht op de valreep een paar positie’s inleveren. De Fin wordt begeerd door RBR en als men bij Lotus zo blijft blunderen, dan raken ze Kimi zeker kwijt aan Red Bull.

Williams
Pastor Maldonado [P11]. Hij doet wat hij kan met de mediocre Williams, maar hoe hard hij ook wringt…er komt geen druppel success uit de auto. En een P11 als eindresultaat is erg frustrerend. Net een positie tekort voor die felbegeerde punt. Pastor beweerde te zijn geraakt door een Hülkenberg die van de baan raakte, maar bij het vervolg de Venezolaan opzij zou hebben geramd.

Teamgenoot Valtteri Bottas [P12] ondervond veel hinder van de snelslijtende achterbanden. Volgens de rookie was de race vooral een kwestie van de banden in de gaten houden, terwijl men de snelheid moest zien vast te houden. Andermaal wist men de jonge Fin niet met een ideale setup de race in te sturen.

Sauber
Nico Hülkenberg [P10] heeft eindelijk zijn puntje binnen. Maar makkelijk ging het niet! Het team is nog steeds een schim van vorig jaar. De Sauber heeft geen snelheid, maar vreet nog steeds de achterbanden op. En dat was vandaag extra tricky.

Teamgenoot en rookie Esteban Gutierrez [P14] had een lastige dag. Estaban ontbeert de vaardigheden om tijdens veranderelijke omstandigheden te excelleren. Esteban moest naar de pits wegens een probleem met zijn linker band voor. Dat veroorzaakte schade aan zijn voorvleugel, wat later de Mexicaan dwong om twee ronden later weer de pits op te zoeken.

Toro Rosso
Ricciardo [P8] had tegen het einde van de race een zeer goed tempo, maar had misschien meer baat met een andere strategie toen de laatste SC werd ingezet. De STR kon strijden met Force India en Ferrari, als de pitsmuur van Toro Rosso wat meer risico had genomen.

Vergne [DNF] zat al een tijdje onder vuur, omdat er een voorkeurvan Red Bull zou blijken voor zijn teamgenoot. De Fransman vocht terug en leek boven zijn teamgenoot uit te stijgen. Helaas werkten op Silverstone zijn Pirelli’s niet mee en moest hij opgeven wegens schade aan de vloer.
Marussia
Bianchi [P16] deed wat hij moest doen. Al begon het talent met een vrij slechte start. Daarna moest hij Charles Pic voor zich dulden. Niet dat het tot een episch gevecht kwam, want vandaag was [in ieder geval] de Caterham was een beetje sterker.

Chilton [P17] Had een dag om nooit zal vergeten. De debutant stond echt klaar op de grid en lanceerde zichzelf voorbij teamgenoot Jules en Pic bij de start. Dat die twee hem snel weer passeerden, moest Chilton maar slikken. Samen met GvdG komt de Brit tekort op zijn teamgenoot.

Caterham
Pic [P15] evenaarde zijn teamgenoot met een P15 als eindpositie. Doch was dit op een baan waar je kunt inhalen. Pic zag eerst wel Chilton zijn momentje maken, maar stelde daarna snel orde op zaken. Hij mocht zelf even stoeien met Bottas, maar uiteraard was de Williams geen partij voor de Caterham.

Giedo van der Garde [P18] gaf de strategie de schuld voor een frustrerende middag. Het plan was om een zeer lange stint te rijden op de banden, maar tot twee keer toe kwam de SC op de baan vlak nadat Giedo had gepit. In de slotfase moest Van der Garde aan positie teruggeven, omdat hij naast de baan zou hebben ingehaald [Chilton].

Dat neemt niet weg dat het welhaast beschamend is, om binnen enkele ronden na de SC zo’n grote achterstand op te lopen tegenover zijn teamgenoot. En nu komen de geruchten dat Kovalainen zou instappen, weer bovendrijven.

Maar eerlijk gezegd zou ik niet weten wat Kovalainen kan uitrichten met deze auto.

Force India
Paul di Resta [P9] was redelijk gelukkig met zijn race. De Schot had een mooi gevecht met de Mercedes van Lewis Hamilton. Een minder mooi gevecht had de Force India coureur met Hülkenberg, wat zijn voorvleugel kostte. Ook Paul bleek ongelukkig qua timing met de SC.

Adrian Sutil [P7] had een goede start en haalde alles uit de auto. De Duitser reed degelijk rond, tot de tweede safety car, omdat de auto’s om hen heen de pits in gingen. Adrian bleef buiten en startte hierdoor als derde bij de herstart, maar de auto’s met verse rubber bleken een te groot voordeel te hebben en waren in staat om de Force India vrij gemakkelijk inhalen in de laatste paar ronden.