Nico Rosberg heeft in Sotsji zijn vierde overwinning van het seizoen behaald. De Mercedes coureur verzilverde zijn pole position bij de start en was voor de concurrentie niet meer te achterhalen tijdens de rest van de race. Lewis Hamilton kwam als tweede aan de finish, Kimi Raikkonen eindigde de race als derde. Max Verstappen zag de finishvlag niet.

Walk in the park voor Rosberg
Nico Rosberg vertrok de Grand Prix van Rusland vanaf pole position en behield die positie na de eerste bocht. Dat was voor het eerst dit jaar, want in de voorgaande races verloor de man van pole altijd nog de leiding voor of in de eerste bocht. Voor wat betreft spanning aan de kop was dat het ook want ruim anderhalf uur later kwam Rosberg over de finish, en op dat moment had hij nog steeds de eerste plek in handen. Het is de eerste ‘Grand Slam’ uit de carriere van Rosberg, want naast de pole position en de overwinning in de race reed hij ook nog eens de snelste raceronde.

De race van Lewis Hamilton verliep op een wat moeilijkere manier. Na technische problemen in de kwalificatie moest de regerend wereldkampioen de race aanvangen vanaf de tiende positie. Na de chaos in de eerste bochten veranderde dat echter al snel in de vierde plek. Niet veel later was Kimi Raikkonen aan de beurt om gepasseerd te worden, en na de pitstops wist Hamilton Valtteri Bottas te verschalken voor de tweede positie. Echt tevreden met zijn tweede plek was Hamilton aan zijn lichaamstaal te zien niet. Ook en spuiten van de champagne op het podium liet hij over aan de teamvertegenwoordiger.

Vettel versus Kvyat 2.0
Sebastian Vettel en Daniil Kvyat hadden het in China al met elkaar aan de stok. In Rusland deden de coureurs er echter nog een schepje bovenop. Beide heren kwamen in de tweede en derde bocht namelijk twee keer met elkaar in contact. Vettel moest de aanvaringen bekopen met een Ferrari die stuurloos richting de bandenstapels schoof en zo zat zijn race er al na drie bochten op.

Nadat de FOM klaar was met het censureren van de reactie van Vettel, en nadat Vettel zelf de brokstukken van zijn Ferrari had opgeraapt werd het voor de wedstrijdleiding tijd om zich over het incident te buigen. Al snel werd duidelijk dat Kvyat als de schuldige werd aangewezen en de thuisrijder kon zodoende een extra bezoekje doen aan de pitstraat om zijn stop and go penalty in te lossen.

Achter Vettel en Kvyat gebeurde er ook genoeg. Nico Hulkenberg en Rio Haryanto konden uitstappen nadat er contact was geweest tussen de Force India en de Manor. Hulkenberg’s teamgenoot, Sergio Perez, kwam ook niet ongeschonden uit de strijd en moest met een lekke rechter achterband terug naar de pits.

Technische problemen voor Verstappen, straf voor Sainz
Max Verstappen was in Sotsji onderweg naar een wederom indrukwekkende zesde plek, tot zijn motor de geest gaf. Verstappen had een slechte start van de race en verloor meteen vijf plekken. De Limburger koos echter de juiste kant in de eerste bochten, bleef uit de problemen en kwam met een gedurfde lijn in bocht drie terecht op de zesde plek. Die positie wist Verstappen lang vast te houden maar technische problemen zorgden ervoor dat hij zijn Toro Rosso aan de kant van het circuit moest parkeren met nog negentien ronden te gaan.

Carlos Sainz had een goede start van de wedstrijd maar viel al snel terug naar een positie buiten de punten. Wanneer de teamgenoot van Verstappen Jolyon Palmer tracht te passeren komt de Renault coureur noodgedwongen buiten de baan terecht, en dat moet Sainz bekopen met een tijdstraf van tien seconden. Met een twaalfde plek voor Sainz moet Toro Rosso dus puntloos retour naar Faenza.

Alonso, Button en Renault behalen eerste punten
Het team van McLaren kan met tevredenheid terugkijken op de Grand Prix van Rusland. Ook Jenson Button en Fernando Alonso bleven uit de problemen in de openingsfase waardoor ze in de top tien terecht kwamen. De race voor Fernando Alonso bevatte weinig actie en dankzij een constant tempo werd Alonso zesde. Jenson Button was geregeld met onder andere Kevin Magnussen in gevecht, maar kwam na drieënvijftig ronden over de finish als tiende.

Ook Renault verlaat Sotsji met punten. Kevin Magnussen reed een zeer sterke race en eindigde op de zevende positie. Jolyon Palmer had een minder goede middag en kwam als dertiende over de streep. Het zijn de eerste punten voor Renault als constructeur sinds de Grand Prix van Brazilië in 2011. Vitaly Petrov, toevallig een Rus, werd toen tiende en behaalde daarmee één punt.

Wie stopt Nico Rosberg?
Met vier zeges uit vier wedstrijden is Nico Rosberg dé man om te verslaan in 2016. Het Formule 1 seizoen gaat over twee weken verder in Spanje. Het Circuit de Barcelona-Catalunya is van 13 tot 15 mei gastheer van de Grand Prix van Spanje.

Praat tot die tijd mee over de Grand Prix van Rusland op het gezelligste Formule 1 forum van Nederland en België!