Na veel gepalaver en lobbywerk liggen de nieuwe regels voor komende seizoenen uiteindelijk dan toch vast. Anderhalve maand geleden stelde FIA�s technische afdeling drie pakketten nieuwe regels voor waaruit de teams konden kiezen. Deze drie pakketten omvatten zaken zoals veranderingen aan het chassis en koetswerk om de downforce te verminderen, nieuwe bandenregels en restricties op gebied van de motoren, waaronder eventueel het introduceren van de 2.4 V8 motoren.

Alle teams konden leven met het tweede pakket wat betreft de veranderingen op gebied van chassis en koetswerk en de voorgestelde nieuwe bandenregels. Echter op gebied van motorregels was er een enorme onenigheid tussen de teams. Er was van een eensgezindheid totaal geen spraken. Het gevolg is dat de teams nooit tot een besluit zijn kunnen komen.

Aangezien de termijn waarin de teams een keuze moesten maken verstreken is, moest de Wereld Autosport Raad zelf een keuze maken, en die keuze is gevallen op pakket twee. Een deel van deze nieuwe regels zullen van kracht worden vanaf maart 2005, de rest vanaf januari 2006. Hieronder volgt een overzicht van de nieuwe regels.

Vanaf maart 2005:

De nieuwe regels voor chassis en koetswerk hebben tot doel de downforce zo�n 20% te verminderen. De a�rodynamische veranderingen houden in: het verhogen van de voorvleugel, het naar voor brengen van de achtervleugel, het verkleinen van de diffuserhoogte en het verbieden van koetswerkpanelen voor de achterwielen.

De wagens zullen het met een bandenset moeten stellen voor de kwalificaties en de race. Deze banden zullen logischere wijze uit een hardere compound bestaan dan de huidige banden. Dit verlaagt de grip en dus ook de bochtensnelheden.

Een motor moet twee weekends meegaan. Hierdoor zal het vermogen in eerste instantie ook wat door dalen.

Vanaf januari 2006:

De grote verandering in 2006 is het introduceren van de 2.4 liter V8 motoren samen met een resem restricties wat betreft de gebruikte materialen en het motorontwerp. Het verlagen van de motorinhoud heeft tot doel de motoren minder krachtig te maken en het introduceren van de extra restricties moet de strijd naar meer vermogen in toom houden. Verwacht wordt dat de 2.4 V8 motoren in 2006 zo�n 300pk minder zullen hebben van de 3.0 V10 motoren die eind 2005 hun laatste toeren zullen draaien.

Om de financieel minder gezonde teams een handje toe te steken, zullen zij nog steeds 3.0 V10 motoren mogen gebruiken gedurende het 2006 en 2007 seizoen. Echter wel onder strengen FIA restricties zoals bijvoorbeeld een toerentalbegrenzing.

Ziezo de F1 wagens zullen de komende jaren er anders gaan uitzien dankzij deze drastisch nieuwe regels. Of deze regels hun nut gaan bewijzen is echter nog de vraag. Hierop zullen we pas een echt antwoord hebben over enkele jaren.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter