Hij is terug, terug, terug ! Murray Walker kruipt terug achter de microfoon. De Engelsman is een legende op het vlak van televisiecommentaar. Wie van ons kent een uitspraak als “It�s raining and the track is wet (het regent en het circuit is nat)” niet ? Nadat hij eind september 2001 vaarwel zei aan de commentaarcabine en op pensioen ging, was menig fan treurig. De Britse televisiezender BBC heeft Walker opnieuw gecontracteerd om de races van het Grand Prix Masters-kampioenschap van commentaar te voorzien. Vandaag kwamen alle grote namen nog eens samen op het circuit van Silverstone voor een tweedaagse testsessie van het kampioenschap.

“Toen ik op pensioen ging in 2001, zwoer ik om nooit meet terug te keren naar de commentaarcabine, en dat meende ik echt,” zegt een opgetogen Murray Walker. “Niemand verplichtte mij om me terug te trekken maar na 53 jaar wou ik stoppen op een moment van glorie, toen ik nog alle eer aan mijn kant had. Die beslissing heb ik met een helder verstand genomen, ik heb er lang over nagedacht en sinds ik gestopt was heb ik al verschillende aanbiedingen gekregen om opnieuw te beginnen, onder andere van verscheidene nieuwe racekampioenschappen overal ter wereld. En die kracht om te weigeren heb ik altijd behouden, tot de Grand Prix Masters mij benaderde �

De Masters is een concept dat eerder al is uitgeprobeerd, getest en het werkte heel erg goed in andere sporten, grotendeels dankzij de mentale kracht die het vooruit stuwt. Deze serie draait rond mensen en karakters, waaronder enkele van de meest beroemde namen die ooit op een racecircuit zijn aangetroffen. Het deed me heel veel om coureurs als Nigel Mansell opnieuw in een racewagen te zien stappen. Het deed me eraan herinneren hoe pijnlijk het afscheid was en hoe zeer ik de racewereld miste, en de gedachte dat ik binnenkort weer in Kyalami ben stuurt koude rillingen langs mijn ruggenwervel ! De Grand Prix Masters zal zeker een enorm succes worden en toen ik die coureurs in die wagens zag stappen wist ik zeker dat de fans een geweldig spektakel zullen meemaken komend weekend. Deze wagens hebben iets meer dan 600pk en dat is ver boven wat enkele van die jongens gewend zijn van begin jaren �90. We bezoeken ook enkele fantastische circuits dit jaar en ik sta te popelen om die show in de mensen hun huiskamers te brengen� na zoveel jaar weer opnieuw.”

Ook ex-wereldkampioen Nigel Mansell was heel erg opgetogen met de terugkeer van Murray Walker: “Dit betekend enorm veel voor me ! Gedurende zijn 53-jarige carri�re als commentator heeft Murray een heel groot status bereikt over de hele wereld en ironisch genoeg heeft hij zelf nooit geraced. Murray�s samenwerking met dit kampioenschap is de kers op de taart en ik weet zeker dat veel fans over de wereld heel opgetogen zullen zijn met dit nieuws. Het kan gewoon niet beter dan dit !”

Murray Walker begon zijn carri�re als reporter in 1948, en hield zich voornamelijk bezig met autosport. Hij gaf commentaar over de eerste races van het wereldkampioenschap in 1950, toen nog enkel via de radio vermits de televisie amper bestond. Sindsdien heeft hij geen enkel seizoen gemist, en werd hij mede daarom een ware legende binnen de autosport. Niet alleen Formule 1, ook het Brits TouringCar-kampioenschap en rallyraces heeft hij op de BBC verzorgt. In 1996 stapte hij mee over naar de concurrerende zender ITV, die dan het contract van de BBC hadden afgesnoept. Op 30 september 2001 nam hij afscheid met de Grand Prix van USA, een emotioneel moment met zijn co-commentator Martin Brundle. Sindsdien schreef Walker een boek, dat nu overal ter wereld te verkrijgen is.

Voor enkele van Murray Walker zijn beste uitspraken verwijs ik u graag door naar de website die aan hem is opgedragen. Nu zondag kunnen de BBC-kijkers de legendarische woorden “And it’s Go! Go! Go!” na vijf jaar opnieuw horen, tijdens het verslag van de eerste race in Kyalami.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter