Vorige week raakte bekend dat Mercedes een van haar voormalige werknemers aanklaagt voor datadiefstal. Engineer Ben Hoyle liet al op 21 mei 2014 aan zijn werkgever weten dat hij bij aflopen van zijn contract einde november 2015 op zoek zou gaan naar een nieuw team. Hoyle werd op 16 april 2015 op een zijspoor gezet binnen de Mercedes familie op de DTM activiteiten en er werd hem meteen ook alle toegang tot de data van het F1-team ontzegt. Hij moest zelfs zijn laptop van HPP inleveren en er werd hem ook nog een nieuw e-mail adres toegekend.

Doch zou, althans volgens het team, hij er dit jaar in geslaagd zijn in te loggen op het interne netwerk van het team en verscheidene documenten waaronder bijvoorbeeld de raceanalyse van de Hongaarse Grand Prix, een race die niet zo goed verliep voor het team opgeslagen te hebben op een USB stick en geprobeerd hebben zijn sporen uit te wissen. Zijn bedrog kwam aan het licht op 23 september toen zijn voormalige manager, Owen Jones, hem documenten zag lezen waar hij geen toegang meer toe had. Hij zou volgens Jones toen snel de voeding uit de laptop hebben getrokken om zijn activiteiten te verbergen.

Hoyle was ondertussen al langer aftastende gesprekken aan het voeren met Ferrari waarop er bij het management in Brackely een rode lamp ging branden. Er werd meteen een rechtszaak opgestart met onder andere de eis dat Hoyle bij geen enkel team aan de slag mag gaan in 2016 om zo te voorkomen dat geheimen van het team in andere handen vallen.

Mercedes heeft echter vandaag duidelijk gemaakt in een statement dat in hun onderzoek niet met de vinger naar Ferrari wordt gewezen. De Scuderia zou niet de intentie hebben gehad om geheime informatie van het team in te winnen via de in dienst neming van Hoyle. De gesprekken liepen overigs niet uit op een overeenkomst tussen Hoyle en Ferrari.

Het onderzoek wijst uit dat er geen reden is om aan te nemen dat er informatie doorgespeeld is aan Ferrari, noch dat de zaakdocumenten verwijzen naar onrechtmatig handelen van Ferrari. Mercedes gaat door met het beschermen van haar belangen, inclusief de rechtszaak tegen meneer Hoyle, en blijft zichzelf beschermen tegen potentieel onrechtmatige overdracht van vertrouwelijke informatie binnen de autosportindustrie.

Aangezien het intern onderzoek naar de handeling van Ben Hoyle nog maanden kan duren lijkt het er niet op dat een ander F1 team geneigd zal zijn hem in te huren.

Er zijn lopende interne onderzoeken gaande, met betrekking tot vertrouwelijke informatie die door meneer Hoyle is verwijderd, in een poging zich te beschermen tegen potentiele schade van zowel Mercedes als elke organisatie die mogelijk dergelijke informatie kan ontvangen. Mercedes gaat door met de onderzoeken totdat het kan concluderen dat alle vertrouwelijke informatie afgeschermd is, wat vermoedelijk nog twee tot vier maanden duurt., aldus het statement van Mercedes.

Het ziet er dus naar uit dat we nog even moeten wachten op de uitkomst van Spygate 2.0

Quotes: Motorsport.com


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!