Het is iets om trots op te zijn, sinds de tijd van Jos Verstappen is er eindelijk weer een Nederlandse autocoureur die internationaal hoog aangeschreven staat. Robin Frijns is de naam, de Maastrichtenaar word bijvoorbeeld door het Britse Autosport als een van de grootste talenten gezien. Frijns won tot nu toe het Formule BMW en het Formule Renault 2.0 – Kampioenschap. Dit jaar kwam daar als debutant de titel in de World Series by Renault bij. Dankzij de titel in de World Series verdiende hij een test bij Red Bull, het grote Red Bull dat al eerder interesse toonde in Frijns.

Frijns testte vorige week bij Sauber en Red Bull. Bij Red Bull maakte Frijns zich zowat onmogelijk door een onhandige opmerking te maken tegenover het ANP. Zo zei Frijns onder ander het volgende over Red Bull:
Ik heb Red Bull al tweemaal afgewezen, je word daar niet echt fair behandeld, en je hebt weinig inspraak in welke raceklasse je wilt gaan rijden.
Het ANP verdraaide quote vervolgens en dikte deze nog wat aan waarna internationale media het bericht overnamen, een rel was geboren waarvan Frijns niet direct de ernst zag.

De ernst drong bij Frijns waarschijnlijk pas door toen Christian Horner, teambaas van Red Bull, dinsdagavond laat boos liet weten dat de geplande test geen doorgang zou vinden. Ook bij Sauber werden vragen gesteld over de opmerking van Frijns. Pas in de late uurtjes kon de manager van Frijns Red Bull tevreden stellen, een excuus van Frijns op zijn Twitter – account aan Red Bull redde de test. Frijns kreeg vervolgens bij Red Bull niet de mogelijkheid om echt snelle tijden te rijden, de hele rel zal ongetwijfeld niet meegeholpen hebben.

Bij Sauber testte Frijns wel met zachte banden, de Limburger maakte indruk maar moet ook nog veel leren. Sauber engineer Neci in Formule1.nl:
Ik zie het potentieel,maar hij moet werken aan zijn fysiek. Hij is snel, maar niet constant genoeg. Dan was hij snel in een bepaalde bocht en dan weer niet. Voor een Formule 1 – team is constantheid heel belangrijk. Voor het vergaren van data, maar bijvoorbeeld ook tijdens de race. Op de zachte banden zette hij tijdens de vierde ronde de snelste tijd. Normaal doe je dat in je tweede ronde, dan is het rubber op zijn best. Hij heeft dus duidelijk veel te leren. Zoals op tijd komen voor briefings want dat is het ergste in de Formule 1 wat je kunt doen in de Formule 1 – te laat komen. Maar goed, daar zijn de testdagen voor: om iets te leren.

Inmiddels heeft ook Mercedes interesse getoond om Frijns op te nemen in haar DTM Рprogramma. Daarnaast zou Frijns ook oren hebben naar een seizoen GP2 in combinatie met Formule 1 Рtestwerk bij Sauber. Sauber wil Frijns maar al te graag aan zich binden. Voor Frijns de grote, what next? De Nederlander heeft absoluut het potentieel op het circuit maar niet het sponsorgeld. Sauber kiest daarom volgend jaar zeer waarschijnlijk voor Esteban Guti̩rrez die dankzij de miljoenen uit eigen land (Mexico red.) wel kan debuteren in de Formule 1.

Ons advies aan Frijns? Ga zo door, focus je op de Formule 1, let op je woorden, en volg alsjeblieft een media training!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *