Max Verstappen is het gesprek van de dag bij de Formule 1 fans van over heel de wereld

Max Verstappen reageert op een vraag over een niet helemaal top verlopen wedstrijd altijd op dezelfde wijze; na afloop van de race in Melbourne in maart 2016 had hij schijt aan dat ene puntje omdat er meer in had gezeten en toen de zaken niet helemaal lekker liepen op Hongarije maakte het hem geen zak uit hoe hij streed om de vijfde plek want hij had vierde moeten worden.

Vrijdag verklaarde hij voor de internationale pers, dat de Ferrari’s hem zijn race hadden afgenomen en ja, dan liet hij ze zeker niet voorbij gaan. Hij had ze nog liever van de baan geramd.

Max wil winnen

Als Max in een auto zit die niet kan winnen wordt hij ongeduldig en als hij in een race zit die tegenzit wordt hij narrig.

Als een team fouten maakt waardoor hij niet kan winnen, nou, berg je dan maar, we weten er nog altijd niet het fijne van, maar het heeft gespookt bij Toro Rosso in het voorjaar van 2016…

Naar buiten toe zal hij overigens altijd professioneel blijven, hoewel er een opvallend verschil is tussen hoe open en frontaal hij soms reageert tegen Ziggo-Sportreporters en hoe politiek correct hij, vriendelijk glimlachend, de internationale pers dan te woord staat.

Discussie

Nu wordt er na het Belgisch weekend een hoop gediscussieerd over Max’ rijstijl. De hele wereld heeft een mening.

De een zegt, “leuk, die Max, maar wel gevaarlijk, dat gaat een keertje mis!”

De ander zegt, “Leuk, die Max Verstappen, kijk! Eindelijk wat leven in de brouwerij. Want het werd saai!”

Over het algemeen is met wel blij, nog wel, met de komst van Verstappen in Formule 1.

Verprutst

Feit is, dat Max Verstappen zijn race in België eigenhandig verprutste door -nadat hij slecht wegkwam waardoor beide Ferrari’s hem inhaalden- aan de binnenkant te gaan zitten bij Kimi Räikkönen in bocht 1, meteen na de start.
Dat is -bijna- altijd vragen om ellende, binnenkant bocht 1 na de start.

Als we de recente geschiedenis bekijken, dan zien we dat Max Verstappen altijd heel rustig door de startmêlee stuurt.
Hij offert vaak een of twee plekken op om dan vervolgens buitenom de ruimte te kiezen en zo juist weer wat te winnen.

Fanschare

Zondag stonden er tienduizenden(!) Verstappenfans langs de baan gek te doen.
Een kwartier voor hij in de auto stappen zou had Verstappen nog even wat petten en truien over het hek gegooid voor de uitzinnige menigte.

Het leek erop, dat Max tegen zijn natuur in dacht: “Ja, dat gaat me niet gebeuren, kom op, ik steek binnendoor!” Hij wilde per sé de beste zijn deze race.
Hij zag een winkans, in ieder geval podiumkansen en wilde er voor gaan.

Die gedrevenheid bedwelmde zijn nuchterheid en zo eindigde Max Verstappen afgelopen zondag buiten de punten.

Rode vlag

Na negen ronden bleek Eau Rouge / Raidillon een brug te ver voor Kevin Magnussen in zijn Renault.
Hij klapte snoeihard (met driehonderdtien kilometer per uur) in de bandenstapel bovenop Raidillon.

Gevolg was, dat de organisatie een dikke twintig minuten nodig had om die bandenstapel terug op zijn plek te krijgen en te repareren. Rode vlag!

De rijders parkeren de auto’s allemaal in de pitstraat, op volgorde van de ranglijst ten tijde van het ongeluk van Magnussen, die overigens wonderwel bijna helemaal heel uit de auto stapt.

Verstappen klimt op de veertiende plek uit zijn RBR12, doet zijn helm af en loopt naar de top van zijn team aan de pitstraat, waarvandaan ze de race managen via monitoren en teamradio. Max loopt direct door naar Christian Horner en vertelt dat Vettel de schuldige is, omdat hij Kimi Räikkönen geen ruimte gaf en die bij Verstappen klem liep tegen de muur aan de binnenkant van La Source.

Horner bevestigt Max’ visie. Max is uiterlijk betrekkelijk kalm en formuleert helder, maar kan het niet laten het hele geval te becommentariëren terwijl hij, Horner en Helmut Marko, (de autosportbaas van Red Bull, red.) naar de replay kijken op het hoofdscherm van Horners werkplek.

Rooie koppen

We zien op de gezichten van Horner en Marko een uitdrukkingsverandering. Ze maken zich zorgen over Verstappens boosheid. Ze praten op hem in, niet alles is verstaanbaar meer, maar het lijkt een weinig te helpen en dan bespreken ze de nieuw te kiezen bandenstrategie, Max’ auto staat op dat moment op de witte mediumbanden.
Geel, geel, supersoft horen we Horner tegen Verstappen zeggen.
Dus nog drie stops indien nodig.

Max beent dan weer naar zijn auto, hij spreekt verder niemand aan, loopt niet naar Vettel om hem op zijn daden aan te spreken maar stapt weer in zijn auto.

Alles lijkt dus goed te gaan.

Dan zien we tijdens de race diverse gevechten tussen Verstappen en Räikkönen, tussen Verstappen en Vettel en tussen Verstappen en Sergio Pèrez.

Max heeft ferme schade aan de plaat onder zijn auto, die aerodynamisch van groot belang is. Hij is daardoor significant langzamer dan de Ferrari’s, de Force India’s en de Mercedessen.

Zijn verdedigende acties zijn dus nog pregnanter dan anders, wanneer het snelheidsverschil kleiner is.
Doordat Max Verstappen vanuit de kartingsport en de Formule 3 een verdedigingstechniek meeneemt waarvan de ervarener coureurs zeggen dat het te gevaarlijk is, is er al enkele weken discussie over die defensieve techniek van Verstappen.

Regels en Mores

De regel is, dat je als verdedigende rijder maar één keer van je lijn mag afwijken. Normaal gaat een rijder dus gewoon zijn racelijn volgen en kiest dan vervolgens een kant voor het insturen van de eerstvolgende bocht. De verdedigende rijder mag daarna niet meer blokken, niet meer anders insturen dan voor die bocht.
Max Verstappen koos vanaf het begin in Formule 1 voor een andere techniek:
Verstappen rijd bij verdedigen niet de racelijn, de “ideale lijn” maar kiest het midden van de baan. Hij wacht tot hij in zijn spiegels de aanvallende auto ziet kiezen en dan blokt hij.

Dat betekent, dat hij binnen de regels (slechts één maal van je lijn af) maar buiten de mores (Wij zijn ervaren, wij doen het al jaren zo, zeg tegen dat jochie dat hij normaal gaat doen) handelt.


Bloeddruk

Vooral Kimi Räikkönen heeft er veel mee te maken gehad.
Als we alle ronden optellen die Räikkönen achter Max frustraties opliep, dat krijgen we de diagnose hypertensie en gaan we pilletjes zoeken.

Zo zei Räikkönen tijdens de race in de radio: His only interest is pushing me off the track completely (“Het enige wat hij wil is me van de baan rijden”)

Na de race vertelde Räikkönen iedereen met een microfoon dat Max Verstappen solliciteert naar een groot ongeluk.
Als ik niet geremd had, dan hadden we een groot ongeluk gehad zei hij. Dat gaat echt gebeuren als het zo doorgaat. Ik vind een flinke stoeipartij op de baan prima, maar dit is niet zoals het hoort!

Sebastian Vettel was het met hem eens: Als je zo rijd als Max Verstappen dan loopt dat niet goed af.

En dan -wat minder uitgesproken- kwam Toto Wolff, de big boss van Mercedes AMG die Verstappen heel hoog heeft zitten er ook nog even overheen:
Ik ben gewoon bang dat dit een keer ergens heel hard in een muur terecht komt.
Hoezeer we allemaal genieten van zijn onvoorspelbaarheid en vechtlust… Het is verfrissend ja, maar het is ook gevaarlijk ben ik bang…

En wat zegt Verstappen?

Mensen binnen Formule 1 maken zich het meest zorgen eigenlijk over Max’ commentaar en reactie op dit alles na afloop van de race;

Dat is een grote leugen! zei hij na afloop in reactie op de klachten van de Ferraristi. Ik verdedig mijn positie gewoon. En als ze dat niet leuk vinden, dan is dat hun probleem.

Zelfs nadat de rust wat weergekeerd is, wat later na de race, geeft Max Verstappen de indruk, dat hij zich aangevallen voelt: Ik verloor alles in de eerste bocht. Ze (Vettel en Räikkönen, red.) moeten maar eens begrijpen, dat ze mijn race verknald hebben daar. Dus waarom moet ik dan zeggen: ‘Nou, oké, ga er maar langs’? Natuurlijk was het behoorlijk agressief, maar zij hebben mijn race verknald dus ik ga dan mijn positie echt niet zomaar afgeven.

Jong bloed

Beste Max Verstappen, het is niet wijs om op de baan wraakspelletjes te spelen met driehonderdtwintig kilometer per uur.
En dat weet jij ook wel. Maar jongens, wat hebben we ervan genoten.

Sommige kijkers waren boos op je door die acties en anderen juichten je toe.
Velen discussiëren nog altijd met elkaar hierover. Er is polemiek op forums en in cafés.
Echtparen maken eindelijk ruzie met elkaar om iets dat er toe doet!
Max Verstappen, jij maakt Formule 1 weer een levende, bruisende sport die miljarden over de hele wereld de komende jaren zo’n twintig spannende weekends per jaar bezorgt.

Max, vergaar je fans de komende twintig jaar tot in oneindige aantallen en laat ons bloed sneller stromen.

Max Verstappen, blijf jezelf en leer alle lessen die je leren kunt. Het zijn weer mooie tijden.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!