Is Formule 1 gek geworden? De verbaasde kop van Nico Rosberg afgelopen zondag zegt veel

Stomverbaasd

Nico Rosberg was afgelopen zondag stomverbaasd toen hij in de afkoelkamer zijn teamgenoot Hamilton tegenkwam.

Rosberg had de hele race in z’n eentje voorop gereden.

Een ritje langs de kust? vroeg nummer twee Ricciardo van Red Bull Racing gekscherend aan Rosberg.

Nou ja, een beetje wel.

Nadat Rosberg gestart was, zijn secondant op de eerste startrij Verstappen diens start verprutste met een hoop wielspin en vervolgens de Ferrari’s en diezelfde jongeling betrokken waren bij een ernstig vertragend incident, was Ricciardo de nummer twee van de race.

Maar toe die opreed naar Eau Rouge na de chaotische toestanden in Bocht 1, was Rosberg al door Les Combes uit het zicht.
Die zagen we nooit meer terug.

Hij was ook nauwelijks in beeld. Er is immers niets zo saai als een enkele auto zijn rondjes zien rijden, zelfs op Spa. Dus de regie sloeg hem meestal over.

Na vijfenvijftig straffen toch nog derde

Hamilton, ja, dan Hamilton! Die had een heel andere race. Die mocht namelijk achteraan starten.

Mócht zeggen we.

Want Hamilton had een startplaatsstraf, een grid penalty van vijfenvijftig plaatsen. Vijfenvijftig. Plaatsen. Straf.

Hè?
Hoe kan hij dan derde worden?

Nou, om te beginnen: als je alle auto-onderdelen wisselt die straf opleveren, dan krijg je zo’n hoge straf.
En als je dat maar zoveel mogelijk in één weekend doet, dan worden er dus 33 plaatsten gridstraf eenvoudigweg weggewoven.

Hè?
Is dat eerlijk?
Nou, nee.

Oneerlijk

Kijk, als je Force India heet, dan koop je motoren bij Mercedes AMG.

Als je dan zegt: ‘Mercedesfabriek, doe mij eens drie van dit en twee van dat en vijf van dat en vier van die, dan gaan wij dat op Singapore ook eens doen’, dan zegt Mercedes AMG Works fabriek tegen klant Force India: ‘Nou, daar hebben we de leveringscapaciteit niet voor hoor, sorry. Dat lukt even niet’.

Maar als Worksteam kun je dat stiekem maanden van tevoren plannen. Zorg je ervoor, dat je alles keurig ingepakt hebt staan en voorkom je, dat je heel veel straffen oploopt, Van vijf hier, tien daar. Waardoor je steeds buiten de top zou moeten starten.

Hamilton had een erg goede auto en een beetje geluk op Spa, hij reed als een mes door de boter, zag in ronde twee een paar mensen uitvallen, profiteerde onder andere van Verstappens schade, de beide Ferrari’s die brokken hadden door het zelfde incident, de brand aan Räikkönens auto, enfin, tegen de tijd dat het hele spul in ronde tien binnen stond na het ongeluk van Kevin Magnussen stond Lewis Hamilton al op de vijfde plaats.
Hè?
Vijfde? Écht?
Ja, echt.

Kijk, die jongen kan wel een potje sturen natuurlijk.
Hij is niet voor niets drievoudig wereldkampioen.
Rijdt in de beste auto van het veld ook, met een spiksplinternieuwe motor, turbo en elektrische unit, weet je wel, die MGU’s…

MGU’s?
Andere keer weer…

Maar, maar m…
Hè?
die drieëndertig plaatsen dan?

Ja, die drieëndertig strafplaatsen?
Tsja. Geen idee.

Niet normaal meer… Formule 1 anno 2016.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!