Bijna was de allereerste Dakar Rally van Patrick van Lee al na twee dagen afgelopen en had hij huiswaarts kunnen gaan zonder ��n enkele korrel woestijnzand onder zijn crossbanden. De 29 jarige motorrijder uit Berlicum finishte vrijdag veel te laat in de klassementsproef in het Franse Narbonne.

Uitsluiting leek onafwendbaar, want Van Lee had de voorgeschreven tijd met ruim drie kwartier overschreden. De organisatie toonde na enig wikken en wegen clementie. De Nederlander mag zaterdag gewoon meedoen aan de korte strandproef in het Spaanse Castellon en daarna Afrika in.

De prachtig uitgedoste BMW van de Berlicummer kreeg halverwege de proef van 25 kilometer in de bemodderde wijngaard van chateau Montplaisir een grote steen tegen zijn wiel: “De spaken eruit, machine helemaal geblokkeerd. Patrick kon niet meer voor- of achteruit”, wist zijn teamgenoot Ebert Dollevoet, die wel ruim op tijd binnen was.

Een spoedoperatie in de drek was nodig om de zware BMW 650cc weer aan de praat te krijgen. Uiteindelijk kwam Van Lee pas na 1 uur en 47 minuten over de finish. Nagelbijtend van de zenuwen stapte hij na afloop van de proef in de servicebus en vertrok richting Spanje. Na enkele uren kwam het verlossende woord: geen uitsluiting, maar wel rode lantaarndrager in het algemeen klassement.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter