Joe Saward, een gerenommeerde Formule 1 blogger heeft verontrustende berichten opgepikt over het Lotus F1 Team. Verschillende bronnen melden dat er serieus afvloeiingen plaatsvinden binnen het team.

Het team heeft het in 2013 op de baan redelijk goed gedaan met een vierde plaats in het constructeurkampioenschap dankzij de goede prestaties van Kimi Raikkonen en Romain Grosjean. Het team was het seizoen gestart met 500 man personeel maar snel was er een eerste ontgoocheling dankzij het vertrek van James Allison die niet tevreden omdat bepaalde personen uit het topmanagement werden ontslagen door de eigenaars van het team, Genii Capital, die hiermee probeerde wat kosten te besparen.

Ondanks dat het team wat sponsorgeld wist binnen te halen van Coca Cola via het energiedrankje Burn zag Genii zich genoodzaakt om meer geld te lenen om zo het seizoen te kunnen financieren. Tijdens de zomer miste het team een cruciale deadline, door de lonen niet uit te betalen! waardoor het vertrouwen zakte en zo veel meer teamleden op zoek gingen naar een andere baantje binnen de paddock.

Daardoor verloor het team in de afgelopen zes maanden ongeveer 70 personeelsleden, hiermee kreeg Genii een opsteker, het concern had plannen om het personeelsbestand terug te draaien naar 400 man, dit vereist dus nog maar 30 ontslagenen. Toch is een reductie van 20% in het personeelsbestand van hooggeschoolden nooit een goede evolutie voor een competitieve organisatie.

Volgens Saward is de moraal binnen het team op dit moment zeer laag dankzij de hele hetze omtrent Quantum en het in dienst nemen van Pastor Maldonado, die door de meesten in de F1 wordt gezien als een pay-driver en brokkenmaker, het recente vertrek van Eric Boullier is de volgende klap voor het team. De vrees leeft nu onder het personeel dat zonder echte racers aan het stuur dat het team nergens naartoe gaat.

Er is dus nu grote vrees dat er meer mensen op zoek gaan naar een nieuwe job dan gepland. Het is een voordeel om een F1 team te hebben in een van de grootste autosport clusters op deze planeet maar in deze instantie eigenlijk groot nadeel. Zowel Caterham, Marussia, Mercedes, Williams en zelfs de windtunnel van Toro Rosso liggen op maar enkele kilometers van Enstone wat een vertrek naar een ander team des te gemakkelijker maakt.

Joe Saward sluit af met advies voor Genii: Als het Lotus F1 Team deze situatie wil omkeren zal er snel een grote kapitaalsinjectie moeten volgen. Ook moet er een herstructurering plaatsvinden waarbij er managers worden aangesteld die vertrouwd kunnen worden en die begrijpen wat er nodig is om succesvol te zijn in de Formule 1. De huidige bazen hebben veel verstand van business maar dat is lang niet genoeg.

Bron: Joe Saward (http://joesaward.wordpress.com/), Joes Saward is door de FIA geaccrediteerd als officieel Formule 1 journalist.