Vitantonio Liuzzi is dit jaar afwezig in de koningsklasse van de autosport. De Italiaan werd aan de kant gezet door HRT en is daardoor niet terug te vinden op de startgrid. Hij geeft de strijd echter nog niet op en overweegt zelfs een rechtszaak tegen zijn voormalige team.

De Italiaan tekende in 2011 nog een contract voor drie jaar. Echter werd Vitantonio al na 1 seizoen gedegradeerd tot reserverijder. In zijn doorlopend contract zou staan dat hij derde rijder zou worden, indien HRT rijders met geld nodig heeft.

Zowel Pedro de la Rosa [officieel] als Narain Karthikeyan brengen geld mee, in tegenstelling tot Liuzzi.

Toch meent zijn manager Enrico Zanarini dat HRT niet aan de voorwaarden in het clausule van het contract heeft voldaan. Het is immers een publiek geheim dat Pedro weinig tot niets bijdraagt aan het budget van HRT.

Sterker, het leeuwendeel wordt betaald door de sponsors van zijn Indische teamgenoot. En ook dat lijkt op een fiasco uit te lopen, omdat HRT ten opzichte van vorig jaar geen steek is opgeschoten.

In Australië haalde men nooit de 107% en kreeg het team daarom geen dispensatie. Naar verluidt zijn de geldschieters van Narain zwaar ontevreden en voelen ze zich bedonderd.

Terug naar Liuzzi over zijn toekomst als professioneel autocoureur:

Natuurlijk mis ik de Formule 1 want dit is het hoogst haalbare en het ultieme doel van iedere coureur. Ik zou dolgraag weer terug willen keren in de toekomst. Aan de andere kant ben ik blij met hoe alles nu is, waarbij ik in de Superstars Series rij en goed ben begonnen met twee keer op het podium en een overwinning in Monza. Dit is een andere stap in mijn carrière en ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om in dit kampioenschap uit te komen.

Als ik dit jaar ergens midden in het seizoen een stoeltje in de Formule 1 zou kunnen krijgen zal ik de situatie erg voorzichtig moeten evalueren. Ik ben natuurlijk nog verbonden met de Formule 1 doordat ik de derde coureur van HRT ben, maar als de kans zich voordoet om weer in de Formule 1 te racen zal ik erover na gaan denken. Je weet nooit wat de toekomst zal brengen.