Terwijl Robert Kubica redelijke successen boekt in de rally-sport, blijft de terugkeer naar de F1 nog altijd een onbeantwoorde vraag.

De Pool had een zwaar ongeval bij een rally voorafgaand aan het seizoen 2011 en is nog altijd aan het revalideren van de verwondingen die hij daarbij opliep. Hij legt zich er nu bij neer dat de Formule 1 voorlopig niet tot de opties behoort.

Ik hoopte snel weer achter het stuur van een Formule 1-bolide te kruipen, maar het pakt anders uit. Ik heb nog altijd moeite om mijn rechterarm te bewegen. Ik ben meerdere keren geopereerd om dat te verbeteren, maar echt heel veel beter gaat het niet.

En om weer in een Formule 1-auto te kunnen rijden, moet ik allereerst veel kracht hebben in mijn armen. Als ik dan al moeite heb met soepel bewegen van mijn rechterarm, dan moet ik daar eerst aan werken. De F1 zet ik dus voorlopig uit mijn hoofd.

Een nadere mogelijkheid voor Kubica ligt misschien in een andere discipline, zoals rally rijden of toerwagens, om een nieuw autosportcarriére te beginnen. Ik weet het nog niet, maar ik hak spoedig de knoop door. We praten met mensen en nemen voor het einde van het jaar een beslissing. Ik wil in elk geval niet een jaar in het WRC acteren en dan niet weten waar ik voor 2014 aan toe ben. Als ik voor rally rijden kies, dan moet het een programma voor de lange termijn zijn, zodat ik tijd heb om te leren. We gaan een nieuwe richting op, de volgende stap in mijn carrière.