Het is al een tijdje algemeen bekend in de paddock dat de Italiaanse Grand Prix op Monza in de problemen zit. Bernie Ecclestone wil meer geld van de organisatoren en eist daarbij ook dat de infrastructuur van het circuit een modernisatie ondergaat. Uiteraard is er veel geld mee gemoeid en is het in tijden van financiële crisis niet altijd verantwoord om grote uitgaven te doen.

Ecclestone claimde recent, dat indien hij geen deal rond krijgt met de organisatoren van Monza, hij een overstap naar Imola zou overwegen. Nu blijkt echter dat een Italiaanse financiële wet dit onmogelijk maakt. De baas van de ‘Automobile Club d’Italia’ (ACI), Angelo Sticchi Damiani, heeft laten verstaan dat wat hem betreft een overstap naar Imola niet mogelijk is en de race op Monza moet plaatsvinden. De staatsteun van de overheid kan dus niet zomaar overgaan van een evenement op Monza naar Imola.

In de Italiaanse financiële wet staat geschreven dat de grand prix moet plaatsvinden op Monza, niet Imola. De betrokkenheid van het ACI, die overigs rechtstreeks is betrokken bij het organiseren van de grand prix vanaf volgend jaar, is voor een Italiaanse Grand Prix in Monza en niet Imola. Dit is een nieuwe wet, waarvoor men begin dit jaar heeft gestemd., aldus Damiani

Het ACI, wat overigs onderdeel is van de FIA, zal in 2017 de organisatie van de Italiaanse Grand Prix overnemen van de ‘Automobile Club Milan’ en lijkt veel steviger in haar schoenen te staan dan de huidige zaakvoerders.

De onderhandelingen met Ecclestone gaan onverminderd verder voor het behoud van deze legendarische vaste waarde op de kalender, die al sinds het eerste jaar van het kampioenschap in 1950 deel uitmaakt van het Formule 1 circus.

Voor het huidige seizoen zal de ‘Temple of Speed’ alsnog niet ontbreken en kunnen de tifosi nog eventjes genieten van hun jaarlijkse feest te Milaan, maar de donkere wolken boven de toekomst van het evenement zullen tot nader order nog eventjes blijven hangen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!