Hoe voelt het om een McLaren-rijder te zijn?

Fantastisch, danku. Het team is altijd al populair geweest in Finland dankzij Mika en Kimi, dus toen ik klein was, keek iedereen naar McLaren, vooral toen Mika tweemaal wereldkampioen werd. Ik ben heel blij om deel uit te maken van dit team. Er is veel werk aan de winkel, maar ik kan niet wachten.

Wanneer zijn de gesprekken met McLaren begonnen?

Vanaf het moment dat Renault me hun plannen voor volgend seizoen liet weten, ben ik samen met m’n management beginnen kijken naar een aantal mogelijkheden in de F1. McLaren was uiteraard ongelooflijk aantrekkelijk, dus we begonnen te onderhandelen, en hier ben ik dan. Ik ben blij dat het allemaal gelukt is.

Je wordt de teamgenoot van Lewis Hamilton. Hoe goed ken je hem?

Ik ken Lewis niet zo goed, maar in 2007 hebben we elkaar wel een paar keer gesproken. Van wat ik gezien en gehoord heb, is hij een aardige jongen.

Lewis zit al vele jaren bij het team en heeft bijgevolg een sterke band met het team en het management. Ben je niet ongerust dat dit het voor jou moeilijker zal maken om je in het team in te werken?

Helemaal niet. Het is aan mij om banden te leggen in het team en de mensen rondom mij, en ik weet dat iedereen blij is dat ik erbij kom. Ik denk dus niet dat dat een probleem wordt. Het enige dat me voorlopig is opgevallen is hoe professioneel en toegewijd het team is, en ik weet dat ze heel hard zullen werken om me de beste mogelijkheden te geven. Ik denk ook niet dat er na 2007 enige twijfel kan bestaan dat het team altijd vasthoudt aan de gelijkheid tussen haar beide rijders, en dat vind ik goed.

Wanneer heb je het McLaren Technology Centre voor het eerst bezocht en wat was je eerste indruk?

De eerste keer dat ik er kwam, werd ik echt omvergeblazen. Ik had er al foto’s en filmpjes over gezien maar dat bereidt je niet voor op het “wow”-effect wanneer je ook echt aankomt. Je hebt in die eerste impact wanneer je begint rond te kijken, en dan begin je de sfeer te voelen. Mijn eerste bezoek aan het McLaren Technology Centre was slechts een paar dagen geleden.

Naast de baan was 2007 een moeilijk jaar voor McLaren. Baren zo’n dingen jou als rijder zorgen, en heeft dat invloed gehad op je beslissing?

Ik word aangenomen om de auto te besturen en ben helemaal geen politiek dier. Er was inderdaad veel te doen in 2007, maar het is niet aan mij om het daarover te hebben. Ik kijk gewoon uit naar een competitieve en leuke toekomst bij het team.

De samenwerking tussen McLaren en Fernando Alonso, je voormalige teamgenoot bij Renault, werkte duidelijk niet zo goed. Maak je je daar zorgen om?

Helemaal niet. Het is niet aan mij om te oordelen over wat er fout is gegaan tussen Fernando en het team en dat interesseert mij ook echt niet. Al wat ik kan zeggen is wat ik voor mezelf verwacht, en ik ben er echt opgewonden en blij door.

Denk je dat je het wereldkampioenschap van 2008 kan winnen?

Elke rijder moet aan een race of aan een WK beginnen met het geloof dat hij kan winnen. Dus natuurlijk denk ik dat. Er is echter nog een lange weg te gaan en momenteel kijk ik er gewoon naar uit om te wennen aan de nieuwe wagen en aan het team.