Boedapest is altijd saai. Dit soort opmerkingen waren er vaak genoeg te lezen op het forum. En terecht ook eigenlijk. De GP van Hongarije was de afgelopen jaren nou niet echt een spektakelstuk, inhalen was lastig en er gebeurde eigenlijk vrij weinig op het Mickey Mouse circuit. Vandaag was het allemaal anders. Eindelijk.

Nog voordat de race was begonnen barstte het spektakel los. Iemand had de waterkraan vol open gezet boven het circuit waardoor de fans hun poncho en paraplu’s konden pakken. Het spel was op de wagen en het hele stel vertrok op regenbanden van de grid. Nadat Marcus Ericsson vol de bandenstapel in knalde kwam de safety car op de baan. Dit was het startsein voor de meeste coureurs om hun regenrubber in te ruilen voor slicks, waarna een erg leuke race zich ontvouwde in Boedapest.

Daniel Ricciardo vertrekt met een enorm grote smile op zijn gezicht naar zijn vakantiebestemming. De Aussie was in Boedapest voor de tweede maal dit jaar de sterkste. De Red Bull coureur was een van de eerste die switchte van regenbanden naar slicks en dat leverde hem uiteindelijk een hele hoop op. Meneer Lachebek reed lange tijd aan de leiding van de race, moest deze een tijdje afstaan aan Alonso, maar pakte de winst in de laatste ronden van de race. Op verser rubber was de Australiër sneller dan Lewis Hamilton en Fernando Alonso.

Fernando Alonso reed ook een ijzersterke race. Helaas voor de Spanjaard waren zijn Pirelli’s de laatste rondes van de race compleet versleten waardoor hij Daniel Ricciardo niet achter zich kon houden. Lewis Hamilton drong nog aan voor de tweede plek, maar wist met open DRS de Ferrari niet voorbij te rijden. Alonso zal blij zijn met zijn tweede plek. De tweevoudig wereldkampioen gaf afgelopen week aan dat Ferrari weer op de juiste weg is en ziet zijn woorden nu bevestigd met deze tweede plek. Voor de nummer veertien van Ferrari is het zijn tweede podiumplek van het seizoen, maar de vraag is of er nog een overwinning gaat volgen?

En dan zijn we nu aangekomen bij de kemphanen van Mercedes. Nico Rosberg vertrok van pole, maar kon ditmaal niet wegrijden bij de concurrentie onder meer door de safety car periodes. Lewis Hamilton vertrok vanuit de pitstraat, gleed in de eerste ronde van de race van de baan, maar eindigde wel voor Rosberg de race op een derde plek. Lewis zal ongetwijfeld verrast zijn met zijn derde plek. Vanuit de pits gestart vreesde hij vandaag een moeilijke dag te gaan beleven. De Brit knokte zich goed naar voren en reed een uitstekende race met een derde plek als beloning.

Nico Rosberg zal ook verbaasd zijn. De Duitser kon ditmaal niet domineren en moest genoegen nemen met P4. Waar Nico zich ook over verbaasde was het feit dat Lewis de teamorders negeerde. Hoewel Rosberg op betrekkelijke achterstand van de Brit reed, werd Hamilton gevraagd Rosberg voorbij te laten omdat beiden toch op een andere strategie onderweg waren. Lewis was Oost-Indisch doof en liet Nico lekker achter zich. Op vers rubber knokte Nico zich terug tot aan de staart van Lewis zijn Mercedes, maar zijn poging om zijn teammaat te verslaan mislukte.

Felipe Massa eindigde vandaag niet op zijn dak, maar op een zesde plek. De Braziliaan reed geen onaardige race, maar viel ook niet op. Wat wel opviel was dat teamgenootje Bottas vandaag terugviel. Na zijn eerste stop verloor de Fin de aansluiting met de podiumklanten en na zijn tweede pitstop viel Bottas nog verder terug. Werd hij in Duitsland nog knap tweede, nu moet Bottas genoegen nemen met een achtste plek.

Kimi Raikkonen finishte vandaag weer eens in de punten. De Fin reed lange tijd buiten de top tien, maar vocht zichzelf de punten in. The Iceman kwam als zesde binnen voor viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. Dat Vettel de finishvlag zag mag toch een klein wondertje worden genoemd. De Duitser was in gevecht met Lewis Hamilton toen het een beetje misging voor Seb. Opkomen rechte stuk verloor Vettel de controle op zijn stier waarna een pirouette volgde. De Red Bull leek zich in de muur te gaan boren, maar Vettel herstelde vakkundig. De Duitser gaf een kusje aan de muur en kon zijn weg vervolgen. Een weg die uiteindelijk eindigde op de zevende plek, ver achter teamgenootje Ricciardo.

De laatste twee rijders die punten mee naar huis mogen nemen zijn de 2J’s, Jean-Eric Vergne en Jenson Button kwamen als respectievelijk negende en tiende over de meet. Beiden heren reden eigenlijk de hele race wel bij elkaar in de buurt. Zowel Button als Vergne reden een tijdje rond op podiumplekken, maar dat was voor allebei toch echt te veel gevraagd.

Sauber is ook halverwege het seizoen nog steeds Koos Puntloos. De Zwitserse formatie mocht vandaag snuffelen aan de eerste punten, maar kwam toch weer tekort. Adrian Sutil haalde zowaar de finish maar deed dit als elfde. Sutil kwam dus als eerste van de puntloze over de finish. Teamcollega Gutierrez voltooide de zeventig rondjes niet. De Mexicaan parkeerde zijn bolide in de garage.

Voor het team van Force India is er aardig wat werk aan de winkel in deze vakantieperiode. Perez en Hulkenberg vonden elkaar op het circuit, maar niet op een juiste wijze. Tot tweemaal toe raakte de teamgenoten elkaar en de tweede botsing betekende voor Hulkenberg zijn waterloo. Niet veel later gold hetzelfde voor de Mexicaan Sergio Perez. Bij het opkomen van start-finish verloor de ex-McLaren coureur de controle over zijn Sahara Force India. In tegenstelling tot Vettel wist Perez zijn auto niet te redden en de Mexicaan eindigde hard in de muur.

Het team van Lotus heeft het nog altijd lastig. Ook in Hongarije was er geen vooruitgang te bespeuren. Romain Grosjean crashte knullig achter de safety car en Maldonado deed weer even wat hij altijd doet: botsen met collega’s. De Venezolaan redde het einde van de race wel en deed dit op een dertiende plek. Nummer dertien is ook het nummer waar Pastor dit jaar mee rondrijdt. Goed gekozen want Pastor is wel vaak in voor een beetje ongeluk.

Christijan Albers kan terugkijken op een teleurstellende zondag. Marcus Ericsson ging voor de zoveelste keer dit seizoen in de fout. Ditmaal ging de Zweed hard linksaf waardoor zijn Caterham nu naar het autokerkhof kan. Kamui-San haalde het einde van de race ook niet. De Japanner moest de strijd voortijdig staken, maar daarvan heeft ondergetekende niks van vernomen. Het is dus het team van Marussia dat eens te meer de achterhoede strijd winnend afsluit. Jules Bianchi eindigde als vijftiende achter tiener Kvyat, terwijl Chilton als zestiende en laatste in parc fermé aankwam.

De heren coureurs gaan nu genieten van hun al dan niet verdiende vakantie. Voor ons breekt een periode van afkicken aan gezien het feit dat de volgende race een maand op zich laat wachten. Op 24 augustus mogen de mannen weer aan de bak op het altijd prachtige circuit van Spa-Francorchamps. Voor nu veel sterkte!